Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yapılan etkinliğe, atık kompostun mantar yetiştiriciliğinde kullanımını anlamak üzere ABD’nin Pennystate Üniversitesi’nden Prof. Dr. Daniel Royse’in yanı sıra Yalova Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Orman İşletme ve Araştırma Enstitüsü müdürleri ve mantar yetiştiricileri de katıldı.

Orman İşletme Müdürlüğü’nün projesinin ortakları arasında Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü de yer alıyor. 1 yıldır süren projeyi 8 kişilik bir akademisyen ekip yürüttü. M.Kemal Soylu, Mustafa Öztürk, Ethem Emre Özkoç, Mustafa Güner, Gökhan Yıldırımlı, Ahmet Yiğit, Fahrettin Doğan ve Prof. Dr. Kaya Boztok bu ekibin içinde yer aldılar.

Proje yürütücülerinden M.Kemal Soylu, yaptığı sunumda, projenin genel amaçlarının bölgenin mantarcılık sektörünün ulusal ve uluslar arası rekabet gücünü artırmak, mantar ürün çeşitliliğini arttırmak, tarımsal kalkınmayı sağlamak, kırsal alanlarda yeni iş ve istihdam olanakları sağlanarak köyden kente göçü azaltmak ve işsizliği önlemek, bölge planı uygulanarak model ormancılığın gelişimine katkıda bulunmak olarak açıkladı.

Soylu, “Proje kapsamında P.eryngii kompleks türlerinin moleküler karakterizasyonu, kulacık mantarının seleksiyon islahı, kulacık mantarının yetiştiriciliğinin demonstrasyonu ve eğitimi yapıldı. P.eryngii kompleks türlerinin farklı ırkları vardır, bunları tanımlarken, mantarların morfolojik yapıları, anatomik özellikleri, ekoloji ve konukçu bitkisi veya ilişkili olduğu diğer substatları belirlemek önemlidir” diye bilgi verdi.

Türkiye’de bu mantar türünün yetiştiği yerlerle ilgili bilgi veren Soylu, ABD Pensilvanya’da yapılan moleküler analiz çalışmasında toplam 112 adet izolat ve bu izolatların dışında kalan 25 adet kuru mantar örneğinin kullanıldığını kaydetti. Daha sonra söz alan ABD’li Prof. Dr. Royse ise, kendi bölgesinde atık kompostun mantar yetişticiliğinde verimi arttırmak için ne şekilde kullanıldığını anlattı.

Royse, Pensilvanya’da yıllık 2,7 m3’lük üretim yapıldığını belirterek, “Bu üretilen mantarın miktarı 45 bin kamyona sığacak kadar çok. Yanyana dizildiğinde İstanbul’dan Ankara’ya kadar 600 km’lik bir uzunluk oluşturur. Bölgemizde ise 30 tane mantar evi var” dedi. Royse’in ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Hatıra Taşkın ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Biyolog Semra Candar da sunum yaptı. 

Editör: TE Bilişim