Yıldız değerlendirmesinde şunları söyledi, “Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine baktığımız zaman her geçen dönemde seçimlerin daha heyecanlı ve çekişmeli geçtiğini görmekteyiz. Bu hafta 9 Mayıs 2013 tarihinde Perşembe günü yapılacak seçimlerde her  ne kadar 3 kişi başkanlığa aday adaylığını açıklasa da, yeni meclis şekillendikten sonra da yeni adayların çıkacağı muhtemeldir. Çünkü dereyi görmeden paçayı sıvamayalım diyerek temkinli davranmak da işin önemli yanlarından biridir.

Bundan 20 yıl öncesine gittiğimiz zaman yapılan Ticaret Odası seçimlerinde en fazla ikiyüz-üçyüz kişinin oy kullandığını, bütün üyelere haber verilmeden yapılan o günkü seçimlerde; seçime girmeden meclis ve yönetimin aşağı yukarı belli olduğunu, halkın da, seçim neticelendikten sonra seçimden haberdar olduğunu görüyoruz.

Fakat son iki seçimde;  YTSO nda kıyasıya rekabetin yaşandığı, gruplaşmaların ve çekişmelerin zirveye yükseldiğini  gördük. Özellikle son seçimde Kırmızı, Pembe, Beyaz, Mavi, Sarı, Açık yeşil ve Koyu yeşil olarak 7 ayrı listenin amansız rekabetinden, ağırlıklı olarak kazananların kırmızı ve beyaz listelerden olmasına karşın,  sadece kendi gurubunda liste yapan sarı listeden Sayın Celal Özel’in daha önce başkan aday adaylığını deklere etmemesine rağmen başkanlık koltuğuna oturması hiç de sürpriz olmadı.

Üç dönemdir YTSO Meclisinde çeşitli kademelerde görev yapan bir kişi olarak son dönemin bir değerlendirmesini yaptığımız zaman iki kişi hakkında yanıldığımı gördüm. Bunlardan birisi YTSO Meclis Başkanı Sayın Mehmet Gürel diğeri ise Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celal Özel dir.

Mehmet Gürel kardeşimiz, daha önceki mecliste de yer almasına rağmen meclis çalışmalarına pek katkı sağlamadığı gibi meclis toplantılarına da sıkça katılmıyordu. Hatta bu dönemde başkan adaylığı gündeme geldiği zaman ben pek de  yadırgamıştım.

 Fakat Sayın Gürel, bu dönem, Meclis Başkanı seçildikten sonra önceki dönemin tam aksine müthiş bir performans sergileyerek farklılığını hissettirmeye başladı. Oturduğu her masada, çıktığı her kürsüde, bulunduğu her platformda fikirlerini, görüşlerini ve düşüncelerini çok net ortaya koydu. Pasif değil aktif, edilgen değil etken, yönetilen değil yöneten bir pozisyon aldı. Temsil kabiliyeti, hitabet yeteneği ve vizyonu ile göz doldurdu. Hatta zaman zaman yerinde çıkışlarıyla Sayın Celal Özel’i gölgede bıraktı diyebiliriz.

YTSO çalışmalarında son noktayı koyarak seçime girmeme kararı alan Mehmet Gürel kardeşimize bundan sonraki çalışma hayatında üstün başarılar diliyorum.

Sayın Celal Özel’e gelince;

Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Celal Özel’in yöneticilik noktasında bilgisini, tecrübesini ve yeteneğini tartışmak ancak abesle iştiğal olur. Fakat 4 yıllık YTSO başkanlığı dönemindeki  icraatları ele aldığımız zaman YTSO nda başarılı olduğunu söylemek mümkün değildir.

Odadaki en son meclis toplantısında aynı zamanda öz eleştiri de yapan Sayın Özel  konuşmasında dikkatle not aldım. Başarılı olduğu alanları anlatırken 3 önemli noktaya değindi. Zabıtlarda da mevcüttur.

1.       Körfez Köprüsü Projesi

2.       Yalova Üniversitesi’nin yapılması

3.       Organize Sanayi Bölgeleri

Kendisini başarısız bulduğu alanları ise şöyle sıraladı

1.       Kayıt dışı ile mücadele

2.       Hizmet binası

3.       Komisyon çalışmaları

4.       Fuar Organizasyonu (çiçekçilik fuarı)

Şimdi bunlardan (başarılı olduğu alanlardan) ilk iki tanesi tamamen siyasal iktidarın güdümünde yapımı ve gerçekleşmesinin YTSO ile uzaktan ve yakından bir ilgisi yoktur. 

Organize Sanayi Bölgeleri konusuna gelince ise bu konuda YTSO tamamen sınıfta kalmıştır. Başarı filan hiçbir şey ortada yoktur.  24 Nisan 2013 tarihindeki en son güncelleştirmede Türkiye’de 276 tane kurulu OSB varken Yalova da hiç olmaması büyük bir eksikliktir. İlk defa 2003 ve 2004 yıllarında Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanan benim de o yıllarda müteşebbis heyetinde  yer aldığım Bilişim İhtisas OSB ve Çiçekçilik İhtisas OSB  leri aradan geçen 10 yıldan sonra bu dönemde dahi açılamadıysa başarı bunun  neresinde.

Dolayısıyla yukarıda başarı diye gösterilenler arasında sayılanların hiçbirinde başarıdan söz etmek mümkün değildir. Fakat Sayın Özel son yaptığı basın toplantısında basında çıkan ‘’son dört yılın ilklerini ve yıldız projelerini’’  açıklarken daha farklı bir portre çizdi.

Bu projeler arasında;

1.       Sertifikasyon törenleri

2.       Üye ziyaretleri

3.       100. Gün Değerlendirme Toplantıları

4.       226 YTSO Dergisini çıkartmak

5.       Kalder ve Balo’ya üye olmak

6.       Üyelerin kayıtlı mail oranını %24 ten % 95 e çıkarmak

7.       TOBB ne 16 Derslik okul yaptırmak vb.                                       

Bu ve benzeri hizmetler bir proje olmaktan ziyade normal işletme ve iktisat mezunu bir arkadaşımızın bile yapabileceği bilim ve teknolojinin ve konjonktürel gelişimin uygulamaya zemin hazırladığı rutin işlerdir. Eğer bunlara proje dersek Sayın Lütfullah AKINCI’ya haksızlık etmiş oluruz. O dönemde de dergi çıkartıldı, Abigem’e üye olundu,  Sinerji Odağı  Masası Kuruldu, OSB müracaatları yapılıp onaylandı, Çiçekçilik fuarları yapıldı.

Burada Sayın Özel başkan olurken her ne kadar Akkök Şirketler Gurubundan dolayı kendisini desteklemesek de yine de içimizdeki bir ses Tarım Alanında, Turizm alanında ve Sanayi Alanında Yalova’yı şaha kaldıracak, Yalova’da ses getirecek birkaç tane projeye imza atarak büyük katkı sağlayabilir düşüncesi şahsen bende hakimdi. Ama ümidimiz gerçekleşmedi.  Belki de Sayın Özel performansını bir dahaki döneme saklamıştır. Ama bir dahaki dönemin garantisi de yoktur.

Türkiye çapında profesyonel bir yönetici YTSO nda neden başarısız olur sorusunun cevabı olarak da şunu söyleyebiliriz.  1.si Odaya; mega projeler için gerekli zamanı ayıramaması  2. Olarak etkin bir karar verici konumunda olmaması.

Çünkü yapılan her işte, atılan her adımda ve verilen her kararda bir şikayet söz konusu olduğunda; Sayın Celal Özel’in acaba bu konuda patron ne der? Sorusu  Demoklesin kılıcı gibi başının arka planında beklerken bu durum kendi öz iradesini ve hür düşüncesini kararlara yansıtmasına engel oldu sanırım.

Gelelim odanın geleceği ile ilgili düşüncelerimize.                                                                                      YTSO artık 20 yıl öncesinin odası değildir. YTSO sivil toplum örgütlerinin en önde gelen kurumlarından biridir. Odanın etkinliğini artıracak, vizyonunu genişletecek, çalışma sistematiğini kolaylaştıracak, daha şeffaf bir yönetim anlayışı ortaya koyarak yenilikçi bir yaklaşım tarzını benimseyecek, yeni projelerin ortaya çıkmasını sağlayacak atılımcı yetenekli ve eğitimli genç kadrolara ihtiyaç vardır. Bu kadrolar  Yalova’nın yeni kentsel vizyonunun tasarımında; Valilik ve Yerel Yöneticilerin yanında 3. Kuvvet olarak daha etkin rol almasını sağlayacaktır.

Artık az da olsa hukuk ve ekonomi bilgisi olmayan, bürokrasiden gelen her hangi bir belgeyi irdeleyip analiz ve sentez yapamayan kendisini bu konuda yetiştirmemiş kişilerin, odada yönetim kadrosunda görev alması Ticaret ve Sanayi Odasının geleceğini, daha da ötesi Yalova’nın geleceğini, oda sekreterinin iki dudağı arasına bırakmak demektir. Yalova’yı seviyorum diyen hiçbir kimsenin de buna hakkı yoktur sanırım. Bu duygu ve düşüncelerle mecliste ve yönetimde görev alacak tüm arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerken seçimin Yalova’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni  ederim”

Editör: TE Bilişim