İkinci bir Handere Vakası mı?

Taşköprü’de bulunan 350 dönümlük araziyle ilgili olarak kendilerine bağlı 17 oda adına açıklamada bulunan Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Öncü, ikinci bir Handere Vakası yaşanmasından endişe ettiklerini belirterek, “Biz bu değerli arazinin şahıslar bazında değil, toplumsal olarak STK’ların görüşleri alınarak, kamu yararı olacak şekilde değerlendirilmesi taraftarıyız” dedi.

Bu araziye şu anda iki grubun talip olduğunu belirten Öncü, “Herkes proje bazında buraya talip olabilir. Ancak daha önce bunun acı bir örneğini Handere Arazisinde gördük. İstihdam olacak diye çok ucuz rakamlara verildi. Bakın şimdi orada toplasanız üç yüz kişi bile çalışmıyor. Arsalar boş, yatırım olsun diye verilen arsaların fahiş fiyatlara satıldığını duyuyoruz” diye konuştu.

Hiçbir yatırımcının önüne kesmek gibi bir düşünceleri olmadığını dile getiren Öncü, “Biz işadamlarının yatırımlarını destekleyen bir kuruluşuz. Ancak burada yapılan işler, kılıfına uydurularak, kamu yararı gözetmeden yapılıyor. Biz her kesime yönelik proje üretilmesi taraftarıyız” dedi.

“Bize sus payı mı veriyorsunuz?”

Bu araziye yatırım yapmak üzere bir araya gelen 35 kişilik grubun kendilerine de gelerek sıkıntılarını paylaştığını dile getiren Öncü, “Araziyle ilgili olarak arkadaşlarımızı görevlendirdik. Ben arkadaşlara dedim ki madem ki böyle bir projeniz var, neden bunu sivil toplum örgütleriyle odalarla bir proje haline getirmediniz, sadece 35 kişiyle sınırlı kaldı. Onlar da bununla sınırlı kalmayacağını ve yedişer hissenin esnaf odaları ve sanayi odasına verilebileceğini söylediler. Ben de kendilerine bize sus payı mı veriyorsunuz dedim. Ben bunu içime sindiremiyorum. Ancak Yalova’nın tüm sivil toplum kuruluşlarının içinde bulunacağı bir oluşuma destek verebileceğimizi söyledim. Ben bu teklifinizi diğer odadaki arkadaşlarımızla değerlendirip size bildiririm dedim. Yaptığımız değerlendirme sonucunda, biz 17 oda ortak kararı olarak kamu yararı olacak bir şekilde değerlendirilmesine karar verdik. Diyeceksiniz ki burası nasıl değerlendirilebilir. Mesela üç büyük kentin ortasından büyük bir fuar alanı olabilir. Yap işlet devret modeliyle Yalova’nın kazancı ve menfaatine yönelik bir projeyle herkesin fikri alınabilir” diye konuştu.

Yalova’da bu büyüklükte başka bir eşdeğer arazi olmadığını dile getiren Öncü, “Biz bu kişilerin anlattıklarını duyduğumuzda tatmin olmadık. Bu arazilerde tüyü bitmemiş yetimin herkesin hakkı vardır. Gelin, tüm STK’ların beyin fırtınasıyla profesyonelce bunu yapıp, kamuoyuna deklare edelim. Bunlar çok afaki şeyler, biz böyle şeylerin değil ama toplumsal olan her şeyin içinde oluruz” dedi.

“Bize kızanlar olabilir ancak mücadelemiz sürecek”

“ Buraya yatırım yapacak gruplar belki iyi niyetli olabilirler, ancak bizim tecrübelerimiz bunun etik olmadığı yönünde” diyen Öncü, “Biz her türlü bilgiye açığız ancak toplumsal olarak kamu yararı olabilecek, Yalova’nın yararına olacak yatırımlarda, projelerde yer alırız. Yalova’nın zaten kısıtlı arazisi var, orman arazisi çoğunlukta. Nereye kadar birinin eline geçecek bu rantlar, herkesin yararlanacağı Yalova’nın dokusuna uygun proje üretilmesi  gerekir. Belki bize kızanlar olacak ama biz ne olursa olsun sonuna kadar bunun mücadelesini vereceğiz. Gerekirse diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da el birliğiyle bunu yapacağız. Bu arsayı ele geçirmek için nasıl bir strateji izlenmesi gerekiyorsa onu yapıyorlar, ne kadar az üye olursa menfaate o kadar çok olacaktır. Amaç burada bu arsanın üzerine oturup buradaki parçayı kapmak bu 17 oda başkanının ortak görüşüdür” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim