İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar köy ziyaretleri kapsamında Çınarcık İlçesine bağlı Kocadereli çiftçilerle biraraya gelerek çiftçilerle sohbet etti. Ziyarete Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi’de katıldı.
Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, İlçe Müdürü Hakan Demirhan ve Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Durmaz’la birlikte Kocadere’li çiftçilerle görüşen İl Müdürü Parıldar çiftçilere Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK)  Projesi ve diğer desteklemelerden bahsetti. Suat Parıldar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde; ÇATAK Programı ile tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla belirlenen illerde programa katılan ve hibe sözleşmesi imzalayan üreticilere, tarımsal destekleme ödemesi yapılacağını ifade ederek 2017 yılında Yalova’nın da bu destekten yararlanacak iller kapsamına alındığını ve bunun çiftçiler için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programının 3 uygulama kategorisinden oluştuğunu ifade eden İl Müdürü Suat Parıldar “ÇATAK Programını tercih eden üreticiler seçtikleri kategori uygulamalarını 3 yıl süresince yapacaklarına dair taahhüdü içeren hibe sözleşmesini İl/İlçe Müdürlüğü ile karşılıklı olarak imzalayacaklar. Bu kapsamda üreticilere 3 yıl boyunca her yıl için; 1.Kategori için 30 TL/da, 2.Kategori için 60 TL/da, 3.Kategori için 135 TL/da destekleme ödemesi yapılacak” dedi.
Kocadere’li çiftçilere diğer desteklemelerden de bahseden İl Müdürü Parıldar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilk kez 2016 yılında uygulamaya konulan 30.000 TL hibe destekli Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2017 yılında Yalova’dan başvuran 323 çiftçi projesinden 121’inin hibe desteği almaya hak kazandığını, Kocadere’den 2016 yılında 3 Büyükbaş,1 Küçükbaş Hayvancılık ve 2 Kivi Bahçesi Tesisi Projesinin hibe desteği aldığını, 2017 yılında ise 1 Arıcılık, 3 Büyükbaş Hayvancılık ve 7 Kivi Bahçesi Tesisi Projesinin hibe desteği alacağını ifade etti.
Çiftçilerle bir süre daha tarımsal konularda sohbet eden Suat Parıldar daha sonra Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve beraberindekilerle Genç Çiftçi Projesi kapsamında Kocadere köyünde uygulanacak yeni kivi bahçeleri ile verim yaşında olan eski kivi bahçelerini gezerek incelemelerde bulundu. Kivi üreticileri İl Suat Parıldar’a bu sezon kivi üretiminde geçen yıla göre % 10-15 oranında rekolte artışı beklediklerini ifade ettiler.

 

 

Editör: TE Bilişim