1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’ndaki düzenlemeyle kiracıların en çok sıkıntı yaşadığı konuların başında gelen yıllık kira artışlarının artık standarda bağlandığını dile getiren Şen, artık konut kira artışlarının bir yıllık süre içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçemeyeceğini belirterek kiracıların yüreğine su serpti. TÜİK verilerine göre bu oran şu anda %8 civarında gerçekleşiyor.

Yeni düzenlemenin bir yıldan daha uzun süreli karar sözleşmelerinde uygulanacağının altını çizen Şen, beş yıldan uzun kira sözleşmelerinde ise tarafların kendi aralarında anlaşamadıkları takdirde mahkemeye başvurup kira tespitinde bulunabileceklerini söyledi.

Borçlar Kanunu’nun kiracılarla ilgili düzenlemeleriyle ilgili olarak Yalovalı kiracıları aydınlatıcı bilgiler veren Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Şen, ev sahiplerinin kiracılardan talep edecekleri depozito tutarının da 3 aylık kira tutarını aşamayacağını söyledi. Şen, işyeri kiralarken ise özel şartlar konulabileceğinin ve ÜFE artışının işyeri kiralamada geçerli olmadığını söyledi.

Yeni düzenlemeyle kiralamayla ilgili ayrıntılar hakkında bilgi veren Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Şen, kiraya verilen evle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükler aksi kararlaştırılmadıkça ev sahibi tarafından ödenecek. Kiraya veren ihtiyaç nedeniyle evin boşaltılmasını sağladıysa haklı sebep olmaksızın o evi üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamayacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim