Ruhsat için verilen iki yılda sadece 6 tersane başvurdu

İl Genel Meclisi’nde 2011 yılında alınan 84 no’lu kararla, Altınova ilçesinde Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ’ye bağlı tersanelerde gerekli deşarj işlemlerinin yapılarak GSM ruhsatlarını almaları için 8 Mart 2013 tarihine kadar süre verilmişti. Bu sürenin dolduğunu ancak pek çok tersanenin ruhsatla ilgili başvuruda bulunmadığını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, meclis gündemine “GSM ruhsatı almayan tersanelere gerekli bildirimin yapılarak, GSM İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının alınmasının sağlanması, ruhsat almayanlar için mevzuatın uygulanması” konusunu taşıdı.

Ruhsat alan tersane sayısı 3

84 no’lu meclis kararının mecliste okunması sonrasında bilgi istenen İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü Sebahattin Kocatepe, meclis üyelerine şu ana kadar ruhsat başvurusunda bulunan tersane işletmesi sayısının 6 olduğunu, bunların işlemlerini tamamlayan 3 tanesine ruhsat verildiğini, 1’inin işlemlerinin sürdüğünü, 2’sinin ise işlemlerini tamamlayamadıklarını ve başvurularını geri çektiklerini söyledi. Kocatepe, “Bölgede toplam tersane sayısı 52, çalışan tersane sayısı ise 43” diye bilgi verdi.

Altuğ Doğan, “İdare gereğini yapmalıdır”

CHP’li Meclis Üyesi Altuğ Doğan ise, 2011 yılında bu tersanelere ruhsat işlemlerini tamamlamaları için 8 Mart 2013’e kadar süre verdiklerini hatırlatarak, “Bence bu konunun meclis gündemine gelmemesi lazım. Çünkü idarenin meclis kararlarını uygulamak yönünde hassasiyetle üzerinde durması gerekirken, işlem yapılmamış. Meclis gündemine gelmesinin yararı, Yalova kamuoyunun bu konuda bilgi sahibi olması. Bundan sonra meclis olarak bu konuda bir karar almaya gerek olmadığını düşünüyorum. İdare gerekli müeyyideleri uygulamalıdır” diye konuştu.

Doğan, tersanelerden alınacak ruhsat bedellerinin eski parayla 6 trilyonu bulacağını ifade ederek, idarenin elini taşın altına koyup düşünmesi lazım geldiğini sözlerine ekledi. AKP’li Mehmet Erdem de ruhsat alınması için verilen sürenin uzatılmamasından yana olduğunu dile getirdi.  CHP’li Bahar Doğan ise ruhsatla ilgili süre konusunda yetkinin İl Özel İdaresi’nde veya mecliste olmadığını, bir an önce bu yanlıştan dönülerek gereğinin yapılması gerektiğini söyledi. Tüm bu tartışmaların ardından tersane ruhsatlarıyla ilgili konu, değerlendirilmek üzere komisyonlara aktarıldı. 
Editör: TE Bilişim