Hazır giyim çıktı, terzilik mesleği öldü….

Artık eskisi gibi iş yapamadıklarını belirterek, mesleklerine olan ilginin azaldığını söyleyen, 39 yıllık terzi Mehmet Topçu; mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. ‘Hazır giyim çıktı terzilik mesleği öldü ‘ diye yakınan Yalovalı terzi Mehmet Topçu; “Eskiden bayramlarda çok yoğun olurduk, bir dükkanda 6-7 kişi çalışırdık. Artık takım elbise diktiren neredeyse kalmadı. Bu gidişle mesleğimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak “ dedi.

Erzincan’da çırak olarak başladığı mesleğini 10 yıldır Yalova’da sürdüren terzi Mehmet Topçu; “Bir zamanlar bizim mesleğimiz oldukça gözdeydi. Ama günümüzde hazır giyime teslim oldu diyebiliriz. Eski işler artık kalmadı. Takım elbise diktiren neredeyse yok diyebiliriz” diyerek hazır giyim sektörünün gelişmesinin terzilik mesleğini de doğrudan etkilediğini söyledi.

39 yıllık terzi olan ve Yalova’da terzilik mesleğini sürdüren Topçu,  sipariş elbisenin tamamen bittiğini vurgulayarak, "Eskiden dükkanımız dikilecek kumaşla dolu olurdu. Takım elbise diktirecekler adeta  sıraya girerdi. Özellikle bayram öncesi işlerimiz oldukça yoğun olurdu. Ama konfeksiyon ve hazır giyimin hızlı ilerlemesi sonucunda daha önceden el üstünde tutulan terziler, şimdi ne müşteri bulabiliyor, ne de çalıştıracak insan. Sadece yaptığımız sökük dikip, paça kıvırarak ve pantolon daraltıp bollaştırarak geçirmek” diye konuştu.

Mesleklerinin terzilik olduğunu zor koşullarda da olsa bu mesleği devam ettirmeye kararlı olduğunu kaydeden terzi Mehmet Topçu, "Bu mesleğe ilgi hazırlar çıktı çıkalı azaldı. Mesleğimiz şu anda bitmek üzere bitti gibi bir şey, ancak tamiratlarla akşam ediyoruz, günümüzü geçiriyoruz. Yeni olayı bitmiştir yeni bir şey dikmiyoruz. Şu anda anca tamir olayı oluyor yeni dikim olayı yok, şu anda tamirattan aldığımız para kıt kanaat ancak geçimimizi sağlıyor. Mesleğe ilgi olmadığı için çırak da yetişmiyor. Terzilik mesleği bundan sonra sadece paça kıvırma, beden daraltma gibi işlere dönecek, zaten bu da terzilik değil.” diye sitem etti.

Editör: TE Bilişim