Denizlerde  büyük tekneler için avlanma  yasağının başlamasına 5 gün kaldı. Sezonu değerlendiren Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak,  kooperatife üye 53 balıkçı için sezonun iyi geçmediğini söyledi. Yunus balıklarının ağları parçalamasından dolayı balıkçıların ay sonunu zararla kapattığını belirten Tokalak, bir akşamda yunus balıklarının ağlara verdiği zararın tekne başına 5 bin Lira’dan başladığını söyledi.
Denizlerde 1959 yılında yapılan sayımda 250 adet yunus balığı bulunurken bugün bu sayının 2 milyonu bulduğunu belirten Tokalak, “Yunuslar balık ağlara dolduğu zaman ağlardan yemeye başlıyor ve ağları da parçalıyor. Böyle olunca yunus yokken 10 kasa balık tutuyorsam, bugün 2 kasa tutabiliyorum” diye konuştu.
Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tokalak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Balık tüketimi yetersiz…Yeterince balık yenilmiyor bunun en önemli sebebi de ekonomik durum.. Bu aralar fiyatların yüksek olması insanların alım gücüne bağlı olarak  balık tüketimi düşüyor, halkın daha çok yediği hamsi, istavrit gibi  balıkların fiyatının da yükselmesi etkili bunda. Balık aslında var, ama biz tutamıyoruz. Neden tutamıyoruz bununla ilgili bir iki faktör var. İklim etkili ama iklim şartları bizi pek durdurmaz. Bizim ekipmanlarımız  buna uygun. Toplumda şöyle bir algı var fazla balık tutuluyor ve stok yapılıyor. Ama bu doğru değil, bunlar göç balığı. Burada en büyük faktör yunus balıkları, aşırı derecede sayıları artan yunuslar balıkçılar için en büyük risk. Bir yunus 50-60 kilo balık yiyor. 1959 yılında yapılan sayımda Türkiye’de 250 adet yunus balığı varken, bugün 2 milyonun üzerinde yunus balığı var.  Aşırı çoğaldığı için diğer balıklar üzerinde de aşırı baskı var, yunuslar akıllı olduğu için ağların tuzak olduğunu öğrendi, onlar ağları vurduruyor, bizi bekliyor. Sese duyarlı olduğu için pervaneden anlıyor. Balık ağlara dolduğu zaman ağlardan yemeye başlıyor ve ağları da parçalıyor. Böyle olunca yunus yokken 10 kasa balık tutuyorsam, bugün 2 kasa tutabiliyorum.  Balığı kooperatiflere teslim ettikleri zaman herkes az balık tutunca halde balık fiyatları da artıyor,  o zaman halk balık alamıyor. Şu andaki en büyük etken yunus balığı, ancak böyle konuştuğumuzda denizi bitirdiniz sıra yunuslara mı geldi diyorlar. Bazı ülkeler Çin gibi, bunlar Uluslararası anlaşmaya imza atmadıkları için yunusları avlıyorlar. Ama Türkiye Yunanistan, Fransa, Avrupa’daki birçok ülke gibi imza atmış.  İş aslında çok ciddi. Bu nereye kadar gidecek bilmiyoruz. Yunusların her seferinde teknelerin ağlarını parçalaması sonucunda 5-10 bin Liralık zarar oluşuyor.  Aylık 30 -40 bin Liraya varan zarar oluşuyor ağlarda bir tekne için.  Bu gidişat kötü balıkçı bu işten çekildiğinde çok büyük rakamlarda işsiz sayısı ortaya çıkar, bu işten zincirleme olarak para kazanan birçok insan var. Kıyı illerinde o ilin yüzde onu balıkçılık sektörü üzerinden geçiniyor. Balık restoranlarından orada çalışan garsona kadar bu sektör birçok insanı etkiliyor.”
Denize açılan balıkçı teknelerinden atılan ağlara yunus balıklarının verdiği zararın yanında tutulan balıkları da yediklerini belirten Kooperatif  Başkanı Tokalak, “Balıkçılar sezonu çok kötü geçirdi. Balık fiyatları yüksek seyretti.. Ekimden kasım sonuna kadar palamut ve  çinekop  bolluğu vardı o zaman. Çünkü Karadeniz’de palamut başladı, yunus olmadı fazla ağlara saldırmadı. Herkes 5 Lira’ya palamut yedi. Arkadan ne oldu tekrar yunus geldi o bölgeye tonlarca tutulan balık yok oldu. Balık yok diye bir şey yok, balık var. Balık var ki bu iş yapılıyor. Yunuslar tutturmuyor, yunusu takip eder olduk artık. Hem ağ parçalanıyor, hem de tutulan balıkları yiyor, ağda bir şey bırakmıyor. Ağın paketi 70 Lira’dan 200 Liraya kadar çıktı, bu da balıkçıları ciddi biçimde etkiliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim