Sonbaharla birlikte kış sofraları için hazırlıklara başlayan Yalovalı kadınlar, yapacakları turşu çeşitleri için Yalova pazarından kışlık alışverişe ağırlık vermeye başladı.

Yalova pazar  esnafı, turşu için şu anda uygun mevsim olduğunu ve zaman geçirmeden uygun fiyat ve taze çeşitlerle turşu yapmak için ev kadınlarının elini çabuk tutması gerektiğini söyledi. Turşulukların taze ve mümkün olduğunca körpe olanlarının tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Pazar esnafı, Yalova pazarında doğal ve taze turşuluk malzemelere ulaşılabileceğini söyledi. Yalova pazarında turşu yapımında tercih edilen sebzelerin başında gelen domates, biber, patlıcan, kornişon salatalık çeşitleri kilosu 1,5 ile 2 Lira arasında tüketiciye sunuluyor.

Anadolu’da eski bir gelenek olan kışlık turşu yapımı Yalova’da da ev kadınları arasında hala ilgi görmeyi sürdürüyor. Turşu yaparken turşuluk malzemeleri bir süre kireç kaymağı olan suda  bekletmek daha diri kalmalarını sağlıyor. Turşu yapımında mayalanma için tercihe göre sirke, limon, limon tuzu, üzüm suyu kullanılabiliyor. Turşu yapımında çoğunlukla kullanılan plastik kapların kullanımına dikkat edilmesi, sağlık yönünden kaplaması zayıf olan teneke kapların kullanılmaması ve mümkünse cam kapların turşu yapımında kullanılması tavsiye ediliyor.
Editör: TE Bilişim