Yalova’nın köylerinde kendiliğinden yetişen yabani türünün yanı sıra aşılı olarak da yetiştirilen kızılcık meyvesi, özellikle marmelat yapımında tercih edilirken,  uzmanlar C vitamini deposu kızılcığın uyku problemi yaşayanlara iyi geldiğini vurguluyor. C vitamini yönünden zengin olan kızılcık, kansere karşı antioksidan özelliğine de sahip olmasının yanında, 100-150 gram kızılcıkta ortalama 100-120 miligram C vitamini, aynı gramajdaki bir portakalda 50-60 miligram civarında C vitamini bulunduğu biliniyor.

Kızılcığın meyvesinin yanı sıra yaprağı ve kabuğuyla adeta bir şifa deposu olduğunu vurgulayan uzmanlar, hava karardıktan sonra salgılanan melatonin hormonunun yaşam ritmini arttırdığını bu hormonun eksikliğine ise kızılcığın  iyi bir alternatif olduğunu dile getiriyor. Melatonin ilaçlarının bir çoğunun da kızılcıktan yapıldığı belirtilirken, uyku sorunu olan kişilerin yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içmeleri tavsiye ediliyor.

Kızılcığı daha çok marmelat olarak tükettiklerini söyleyen Yalova pazarının müşterileri, uykusuzluğa iyi geldiğini bilmediklerini bundan sonra uykusuzluğa çare olarak da deneyebileceklerini söyledi.

Kızılcık  suyunun uykusuzluğa iyi gelmesinin yanı sıra kabuğunun da ateş düşürücü  ve güçlü bir ishal kesici olduğu da bilinen faydaları arasında. C vitamini deposu kızılcığın ayrıca böbrek taşları tedavisinde de kullanıldığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim