Gerçekleştirilen yönetim kurulu seçimi ardından ilk defa basın ile bir araya gelen Yalova Garden A.Ş. Yönetim Kurulu, kuruldukları günden bu yana Yalova’nın ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla çalıştıklarını, Yalova’nın istihdam yaratma konusunda önemli bir ihtiyacını karşıladıklarını ve ihracatında da öncülük etme noktasına geldiklerini dile getirdiler.

Son günlerde basında çıkan haberlerle ilgili de açıklama yapan Yalova Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yalçın, “Yalova Garden A.Ş. olarak TİGEM’den kiraladığımız alan 1541 dekar, kurulduğumuz günden bu yana faal olarak kullandığımız alan 870 dekar. Bunun dışında kalan Fatih Caddesi sonunda kalan alan, Termal Yolu üzerinde kalan alan ve Gazipaşa Caddesi sonunda kalan alanlar toplam 670 dekar, bu alanlarla ilgili olarak izinlerimizi almaya başladık ve bu alanlarda da faaliyetlerimiz olacak. Bu alanlarımızın tamamı tarım arazisi ve bu alanlarda herhangi bir faaliyet gerçekleştirirken TİGEM ile görüşmeler yapmak ve izinler almak durumundayız. Yalova Garden A.Ş. olarak Fatih Caddesi sonunda kalan alanı Yalova Halkının kullanımına açmak ile ilgili bir projemiz mevcut. Bu çalışmayı yaparken de bu arazinin tarımsal vasfını yitirmemesi gerekiyor, bu nedenle bazı projeler hazırlıyoruz. Yalova halkı ile bütünleşecek bu projelerin geliştirilmesinde de mevcut yapıları kullanarak, arazinin mevcut tarım arazisi vasfını koruyacak şekilde çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

“Koruyoruz, Geliştiriyoruz”

Fatih Caddesi sonundaki arazide sadece temizlik çalışması yaptıklarını ve alanın güvenliğinin sağlanması amacıyla arsayı çevreleyen duvarlarda yenileme çalışması yaptıklarını belirten Yalçın, “Yaklaşık 10 yıldır âtıl vaziyette duran bu araziyi boşa akan bir kaynak olarak görüyoruz. Bu arazinin eski durumuyla ilgili olarak birçok şikâyet aldık ve bu arazinin Yalova Halkının kullanımına açacak şekilde projeler geliştirdik. Bizler TİGEM arazisinde kiracıyız ve bu arazi sözleşmede bulunan çok katı şartlar ile korunuyor. Bizlerin birinci önceliği bu sözleşmeye uygun hareket etmek, bu arazilerin tarım arazisi vasıflarını korumak, halkımızın kullanımına sunulacak kaynaklar haline getirmek. Bu alanda yeni yapı yapmadan mevcut bulunan lojman binalarını kullanarak restoran ve kafe projelerimiz ile halkımızın güzel vakit geçireceği alanlar oluşturma amacıyla düzenleme çalışmaları yapacağız. Kentin tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek burayı Yalova Halkı için bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çok Özel Bir Araziye Sahibiz”

TİGEM’in Türkiye genelinde 38 tane arazisi olduğunu, Yalova’daki arazinin en küçüğü olmasının yanında farklı birçok özelliği barındırdığına dikkat çeken Yalova Garden A.Ş. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul, “TİGEM’in Türkiye genelindeki tüm arazileri büyük sermaye grupları tarafından kiralanmış durumda fakat Yalova’da biz yerel üreticiler ve esnaf olarak kiralayan tek grubuz. 2012 yılında 39 kişiyle kümeleşerek oluşturduğumuz bu model Türkiye’de bir ilk oldu. Türkiye genelinde TİGEM arazilerinde genelde meyvecilik ve hububat çalışmaları yapılırken, çiçekçilik çalışmaları yapılan ilk bölgeyiz. İlk defa TİGEM’in metre kare başına en fazla istihdam oluşturan ve katma değer üreten bölgesi olduk. Bu iş TİGEM için de bir göz bebeği oldu. 2012 yılından bu güne taahhüt ettiğimiz yatırımın 10 kat fazlasını, taahhüt ettiğimiz personelin 3 kat fazlasını gerçekleştirdik.” dedi.

TİGEM arazisinin kiralanmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen sözleşmenin şartlarının önemine de değinen Okul, “Kurulduğumuz günlerde kurumuş olan elma ağaçlarının kesimiyle ilgili iddiaların ortaya atılmasıyla ilgili şeyler söylendi. Kiralanan bu arazi içerisinde bulunan binalar haricinde bulunan ağaçlar dahi bizim üzerimize zimmetli bunlar konusunda bir tasarrufa sahip değiliz. Biz bunlarla ilgili işleri TİGEM’e sormadan yapma lüksüne sahip değiliz, bunlar sözleşme fesih sebebi. Bizler bu konuda kendimizi anlatamadığımızı gördük. Geçtiğimiz günlerde yapılan haberlerin bizler için önemli bir sonucu, bizler TİGEM Genel Müdürü’nü Yalova’da ağırlayamamıştık. Bu sebeple Yalova’ya geldi ve yapılan bu kadar yatırımı görme fırsatına sahip oldular, araziye olan tavrımızı gördüler ve gönül rahatlığı ile kendileri uğurladık. Artık kurumlar arasında bir güven de oluştu.” dedi.

“Amacımız Para Kazanmak Değil”

Hazırladıkları projeler hakkında da planlarını dile getiren Kurucu Başkan Abdullah Okul, “Bizler Yalova’da yaşayan, Yalova’ya katma değer kazandıran ve bunun karşılığında Yalova’ya dışarıdan kaynak girmesini sağlayan insanlarız. Bizler Fatih Caddesi sonundaki projeye başlayabilmek için bir yandan yatırımlarımızı yaparken, bir yandan da Yalova halkıyla ortak kullanabileceğimiz bu alan için projeler geliştiriyoruz. Fatih Caddesi sonundaki alanda gerçekleştireceğimiz alan da amacımız para kazanmak değil veya açacağımız restoran ve cafelerle Yalova esnafına rakip olmak değil, Yalova Garden A.Ş.’nın kuruluş amacı bu değil. Bu alana gelen insanlarımızın güzel zaman geçirecekleri alanlar oluşturmak istiyoruz, bu konuda Yalova esnafıyla da diyalog içinde olacağız.” dedi.

“İhtiyaç Halinde Araziler Halka Açacağız”

Bazı dönemlerde kullanım hakkı Yalova Garden A.Ş.’de olan araziler üzerinde projeler ortaya atıldığı ile ilgili sorulan soruyu cevaplayan Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yalçın, “Şu an kullandığımız araziler hepimizin arazileri yalnız biz kiracıyız, bekçisiyiz. Bu arazilerin 30 yıllık kullanım hakkı Şirketimizde, bu tür projeler gerçeği yansıtıyor. Ayrıca aklımızdan çıkarmamamız gereken bir gerçeği unutmamalıyız. Yalova bir deprem bölgesinde bulunuyor. Bir deprem anında halkımızın toplanması, barınması için toplanma alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Böyle afet dönemlerinde halkımız eskiden olduğu gibi yine TİGEM arazisinde toplanacaklar, bizler buralara projeler hazırlarken bunları da göz önünde bulunduruyoruz. Bu arazilere sadece bizler değil, tüm Yalova olarak sahip çıkmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim