Gıda ve tarımın insan hayatındaki öneminden bahseden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, “İnsanlık tarihinden ve doğayı kullanıyoruz ve hiçbir şey eksilmediğini görüyoruz. Bizde yaptığımız üretim ile potansiyel ile hep bunu sürdürüyoruz. Yeryüzünde 7 milyar insan yeryüzünde doyuyor. Bizde önemli bir sektörü temsil ediyoruz. Tarım’da gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi belirli bir sürdürülebilirlik, stratejik planlama gerekiyor. Ancak bu şekilde rekabet gücümüzü arttırabiliriz” dedi.

‘Yalova küçük ama katma değeri büyük bir kent’..

Yalova’nın Türkiye’nin en küçük yüzölçümüne sahip bir il olduğunu hatırlatan Müdür Karahan, “Yalova Türkiye’nin yüzölçümü en küçük olan bir ili ve tarımsal alanı çok küçük olan ildir. Fakat bizim katma değer modeli yüksek bir şekilde üretim yapılıyoruz. 2011 yılında bitkisel ve hayvansal üretimi ile su ürünlerinden elde edilen ürünlerimiz değeri 500 milyon TL’dir. Küçücük Yalova’da bu katma değer ile her şeyi ortaya koyuyoruz. Bu anlamda tarımsal desteklemeler ile bu noktalara geldik” ifadelerine yer verdi.

Ziraat Bankası Yalova Şube Müdürü Miktat Altuntaş ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü birim müdürlerinin yaptıkları konuşmaların ardından konferans sona erdi.

‘100 milyonu doyurabilecek kapasitedeyiz’..

Çiftçilere yönelik konuşan Müdür Karahan, “Türkiye ve Yalova tarımı olarak iddia ediyoruz. Biz artık ihracatta belli bir hedefi yakalamış 100 milyonu doyurabilecek bir kapasitedeyiz. 2023 vizyonunda ihracat hedefleri olan ve gayri safi milli hasıla da belli bir sayı tutturmayı planlıyoruz. Bununla birlikte tarım eylem planlarımız hazır.  Bakanlık bütçenin yüzde 90’nından fazlası tarımsal desteklemelerde kullanıyor” dedi.
Editör: TE Bilişim