Taşıt Araçları Dergisi’ndeki ‘Yalova’da Tarım’ başlıklı açıklamasında, Yalova’nın Türkiye’nin en küçük ili olmasına rağmen tarımsal potansiyel konusunda oldukça iddialı olduğunu dile getiren Müdür Karahan, “Yalova’nın 847 kilometrekarelik yüzölçümünün 23 bin 104 hektarlık alanında, ziraat odalarına kayıtlı 5000’e yakın çiftçisi ile tarımsal üretim gerçekleştirmektedir” dedi.

Türkiye kivi üretiminin %40’ının Yalova’dan karşılandığına vurgu yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karahan, “Kivi üretim miktarları ve alanları açısından her sene artış göstermektedir. İlimizde piyasa değeri ve birim alandan alınan verimi yüksek bu ürün, 3725 dekarlık alanda yılda yaklaşık 10 bin ton kadar üretilmektedir.

Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ortaklar Mülkiyetinde toplam 26 ortak ve 78 dekarlık alanda uygulanacak kivi üretimini geliştirme projesi uygulanmakta olup, kivi üretimini daha geliştirmeye katkı sağlayacaktır. Bitkisel üretim sürecinde, “Gıda Lojistik Merkezi” olmayı hedefleyen ilimiz, sadece ürünlerin üretimiyle sınırlı kalmayıp, işletme, ambalajlama ve paketleme işlemlerinde de gelişmiş ve çeşitli projelerle gelişme göstermeye devam etmektedir. İstanbul pazarına yakınlıkta ayrıca özellikle taze olarak tüketilen sebze ve  meyve üretiminde büyük avantaj sağlamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Müdür Karahan; Taşıt Araçları Dergisi’nin son sayısındaki sütunlarında yer verilen açıklamasında, Yalova’nın süs bitkileri yetiştiriciliği ve ticaretindeki potansiyeline de değinerek, süs bitkileri üretiminin %25’inin Yalova’dan sağlandığına vurgu yaptı. Müdür Karahan, “Birim alanda sağladığı istihdam sayısı oldukça fazla olan, uluslararası ticaret merkezi olma potansiyeline sahip, satış mezatı ve aktarma depolarının da mevcut olduğu ilimizin süs bitkileri sektöründe, üretim ve çoğaltım materyali ithal kapısı olarak kalmasını ve ihracatın artırılması için sektör ve pazar araştırmalarını artırıp eğitim çalışmalarına ağırlık vermeyi stratejilerimizden biri olarak belirlemiş  bulunmaktayız” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ‘Yalova’da Tarım’ başlıklı yazısında, süs bitkileri, kivi, meyvecilik ve örtü altı sebzecilik gibi önemli tarımsal ürünlerde öne çıkan Yalova’nın  geliştirilen yeni stratejilerle Türkiye’nin bir cazibe merkezi konumunda olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Editör: TE Bilişim