Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Şekerbank’ın desteği ile yürütülen Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında 2016’nın en iyi projeleri ödüllendirildi. Kadın çiftçiler ödüllerini, düzenlenen törende Başbakan Binali Yıldırım’dan alırken Yalovalı Müyesser Martı ise “Yalova’da Akla Gelince Manda, Güney Köy’de Anında” projesiyle 3.lük ödülü aldı.
Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında 9 ilden 424 kadın çiftçinin projelerinin değerlendirildi, 12 proje finale kaldı. Programın 2016 yılı birincisi Adana’dan “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesi ile Yeliz Tok oldu. İkincilik ödülü Iğdır’dan “Tarımın Açan Renkleri” projesiyle 20 yaşındaki Sevtap Nur Eroğlu’na, üçüncülük ödülü “Yalova’da Akla Gelince Manda, Güney Köy’de Anında” projesiyle Müyesser Martı’ya verildi. Jüri özel ödülünün sahibi, programa Adıyaman’dan katılan “Limonlu Zahterella” projesi ile Ayşe Nur Işık oldu. Şekerbank, Adana, Adıyaman, Artvin, Bolu, Iğdır, Kırşehir, Sinop, Tekirdağ ve Yalova illerinden 12 projeye toplamda 150 bin TL destek sağladı.
Program kapsamında her ilin dereceye giren birincileri, Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel İzmir’de düzenlenen ödül töreninde bir araya geldiler. Ödül kazanan kadın çiftçilere ödüllerini veren Başbakan Binali Yıldırım, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze’ye de programa desteklerinden ötürü teşekkür plaketi verdi.
Kadınlara uygulamalı girişimcilik eğitimi
Şekerbank’ın ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı” kapsamında kırsal kalkınmayı destekleyerek köyden kente göçü önlemek amacıyla dâhil olduğu program kapsamında, 2016 yılında programa katılan 9 farklı ilden kadın çiftçilere KOSGEB ve İŞKUR iş birliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli (70 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi de verildi. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olabilecek kadın çiftçiler, girişimcilik fikirlerini, özel danışmanlar aracılığıyla projelendirdi.
Eğitimlerin ardından söz konusu 9 ilde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu.
Lavanta Kokulu Kelebekler Projesi
Adana’nın Seyhan ilçesinden “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesi ile programa katılan Yeliz Tok, evli ve iki çocuk annesi. Liseyi bitirdikten sonra eğitimine devam edemeyen Tok, lavanta bitkisi yetiştirmeye yönelik projesiyle 9 ilin birincileri arasından en yüksek puanı alarak Türkiye birincisi oldu. Projesi, lavantanın farklı kullanım alanları için üretimi ve tarımda kadın istihdamının artırılmasını konu alıyor.
Tarımın Açan Çiçekleri
Iğdır’ın Akyumak Köyü’nden “Tarımın Açan Renkleri” projesiyle katılan Sevtap Nur Eroğlu, Türkiye ikincisi oldu. Örtü altı yetiştiricilik tekniği ile iç mekân süs bitkisi yetiştirmeyi amaçlayan Eroğlu, Iğdır Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü mezunu.
Hayvan sevgisi proje ürettirdi
Müyesser Martı, ‘Yalova’da Akla Gelince Manda, Güney Köy’de Anında’ projesi ile Türkiye üçüncüsü oldu. Projesiyle Yalova’da manda yetiştirmek isteyen Martı’nın çıkış noktası, Yalova’da manda sütü, kaymağı, yoğurdu ve yağının olmaması.
Limonlu Zahterella Projesi
Bölgede daha önce yapılmayan dağlarda bolca bulunan kekiğin üretimi yaparak, halk arasında yaygın olmayan kekik turşusu üretmeyi hedefleyen Ayşe Nur Işık, jüri özel ödülünün sahibi oldu. Işık, “Kekik bitkisi yaygın olarak birçok alanda tüketiliyor fakat kekik turşusu halk arasında pek bilinmiyor. Yaşadığım yerde bol miktarda bulunan kekiği hem doğadan toplayacağım hem de ailemle birlikte yetiştiriciliğini yapacağım. Ürettiğimiz ürünleri de turistik otel, restoranlara satacağım. Ayrıca ürünlerimi internet üzerinden satışa sunmayı hedefliyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim