Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen ve Yalova’nın eko turizm potansiyelinin masaya yatırıldığı panelde; Yalova’nın trekkingten, bisiklet parkurlarına yayla turizmine kuş gözlemciliğine kadar değişik alternatifleriyle önemli bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2.Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürlüğü ile Yalova Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Direk, Yalova’nın eko turizmde marka olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Direk,  Yalova’da Mavi-Yeşil Yol, trekking parkurlarının belirlenmesi gibi çalışmaların da bu gelişimin bir göstergesi olduğun söyledi.

Ardından söz alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2.Bölge Müdürü Yahya Güngör, eko turizmin çevreyi koruyan, yerel halkın refahını gözeten bir turizm çeşidi olduğunu söyledi. Bölge Müdürü Güngör, Eko turizmin doğal kaynaklara olan talebi arttırmasının yanında yerel halka daha iyi bir gelir imkanı sunduğunu da sözlerine ekledi. Sürdürülebilir bir eko turizm için koruma-kullanma dengesine dikkat çeken Bölge Müdürü Güngör, yapılan çalışmalarla turizmden alınan payın arttırılmasının hedeflendiğini söyledi. Yalova’da eko turizmin geliştirilebilmesi için 2012 yılında Doğa Turizmi Master Planı’nın hazırlandığını belirten Güngör, bu planın amacının doğa turizminde var olan değerlerin ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.Güngör özel avlakların oluşturularak av turizminin de Yalova’da geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Doğayı kirletmeden iş yapmayı öğrenmeliyiz…

Panelde bir konuşma yapan Yalova Vali Yardımcısı Haldun Aksalman da eko turizmin sürdürülebilir olmasının önemine vurgu yaparak, bu yöndeki çalışmaların her geçen gün arttığını söyledi. Konuşmasında salonda bulunan üniversite öğrencileri aracılığıyla gençlere de mesaj veren Aksalman, “Doğa tek başına yaşam merkezi değildir. Onu yaşanır hale getiren diğer canlılar ve insanlardır. Doğayı kirletmeden iş yapmayı öğrenmeliyiz” dedi.

Panelin konuşmacılarından Yalova Üniversitesi öğretim görevlisi Çağrı Dilmen, Yalova’da Eko turizm başlıklı sunumunda,  eko turizmin dokunulmamış doğa manzaralarını ve kültürel değerlerin anlaşılmasını sağlayan turizm türü olduğunu dile getirdi. Dilmen, Yalova’nın doğa merkezli birçok turizm türünü barındırdığına dikkat çekerek, “Yalova’ya foto safari için gelen bir turisti, yarın trekking, bisiklet turu gibi başka bir etkinlik için tekrar gelmeye ikna etmeliyiz “ dedi.

Panelin ikinci bölümünde söz alan Yalova’da bisiklet parkurları ve dağ bisikleti konusunda sunum gerçekleştirdi. Ardından söz alan Muazzez Özçelik  trekking, Mustafa Yumuk da yamaç paraşütü konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Editör: TE Bilişim