Türkiye’de 29 koyun ırkının bulunduğuna vurgu yapan Erdem;  Bunların içerisinde ırk olarak en üstününün Yalova kıvırcığı olduğunu belirterek, bu üstünlüğü de eti ve yağının içinde yani kuyruğunda olmaması ve etinin  lezzetli olmasına bağladı. 6 aylık kuzulara kadar da koyun etinin kokmadığını belirten Yalova Damızlık Koyun –Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şendoğan Erdem; “Edirne ‘de Balıkesir’de de kıvırcık koyunu yetiştirilir, ancak bunlar Yalova kıvırcığıyla kırma oldukları için orijinal kıvırcık koyunu gibi olmaz.” diye konuştu.   

    Şendoğan Erdem, Yalova kıvırcık koyunuyla ilgili olarak gerekli çalışmaların ve temasların tamamlandığını yakında düzenlenecek törenle tescilinin yapılacağını vurguladı. Yalova kıvırcık koyununun özellikleriyle ilgili bilgilendirmede bulunan Erdem; Yalova kıvırcık ırkının en önemli fizyolojik özelliğinin değişik iklim şartlarına adaptasyon yeteneği ve yeni çevrelerde kolayca yetiştirilebilmesi olduğunu söyledi. Yalova kıvırcığının doğaya zarar vermeden mera ve ormanlık alanlarda yetiştirilebilen bir ırk olması dolayısıyla da çiftçilere fayda sağladığına vurgu yapan Erdem; ekonomik katkılarını ise şöyle anlattı: “Kırsalda yaşayan gelir düzeyi düşük çiftçi ailelerinin yeniden istihdam edilerek gelir düzeyinin arttırılması hedefleniyor. İlimiz koyun popülasyonları büyük oranda yerli ırktan oluşmaktadır. Ailede yetiştirilen hayvan sayısı çok olmakla beraber hayvan verimi düşüktür. Bu nedenle çiftçi ailelerinin gelirinin yetersizliğinden ilimizde köylerden şehir merkezine göç yaşanmaktadır. Ülkemizde koyun üretiminde temel madde olan koyun etine de olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.Bu sektörün koyun etine olan talebin karşılanabilmesi için et verimi yüksek olan Yalova Kıvırcık Koyunu ırklarından yararlanmayı zorunlu hale getirmektedir.Yalova kıvırcık koyunlarının erişkin canlı hayvan ağırlığı erkeklerde 12 ayda 55-60 kg, dişilerde 40-50 kg arasında olmaktadır.Safkan Yalova Kıvırcık Koyunu sadece Yalova’da yetiştirilmektedir.İl dışına çıkanlar genelde melez olurlar”  diyerek bilgilendirmede bulundu.

       Yalova’da kulak küpesi takılmayan koyun kalmadığını da belirten Erdem, Yalova Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Birlik Başkanlığının sıkı denetimleriyle Yalova’da neredeyse küpesiz koyun kalmadığını vurguladı.

     Küçükbaş hayvanlar için 2012 yılı desteklemeleri  hakkında da bilgi veren Birlik Başkanı Erdem, en az 15 aylık olmak kaydıyla dişi anaç koyunlar için hayvan başına 18 TL destekleme verildiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim