Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Erbul, “Emlakçı esnafımız vergi dairesine ve odalara kaydolup çalışıyor. Her şeyi yasal prosedüre uygun sürdürüyor ve devlete olan yükümlülükleri yerine getiriyor. Ancak, hiçbir kaydı olmadan korsan emlakçılık yapanlar yüzünden zor durumda kalıyorlar. Bu noktada Emlakçı esnafımızın haklarını savunmak gereklidir ve YESO bu konuda gereken her şeyi yapacaktır. Öncelikle Emlakçı esnafımızla bir araya gelerek istişareler gerçekleştireceğiz. Ardından da gereken adımları tek tek atmaya başlayacağız. Emlakçı; emlak danışmanlığı konusunda eğitim almış, sertifikalı kişidir. Yaptığı işlerle referans alınabilen ve vatandaşlarımıza yatırım önerisinde bulunabilen, vergisini ödeyen, ofisi, adresi olan kişidir. Bir de bunlardan farklı olarak ayaklı emlakçı diye tabir edilen korsan kişiler var. Bir tarafta vergisini düzenli ödeyen kayıtlı ve güvenli emlak danışmanları, diğer tarafta ise; size güvensiz bir ortam sunan korsan emlakçılar var” dedi.

“Korsan sayısı yasal emlakçılardan fazla”
Yalova’da korsan olarak emlakçılık yapanların sayısının yasal emlakçı sayısını geçtiğine dikkat çeken Erbul, “Korsan çalışan emlakçılar yasal emlakçılardan daha çok maalesef. Vatandaşlardan fahiş fiyatta komisyon alıyorlar. Bu durumlarda düzenlenen evraklarında kanuni yönden hiçbir geçerliliği yoktur. Oysaki yasal Emlakçılardan kiralama, gayrimenkul satın alma işlemlerini yapmaları hem satıcı, hem de alıcı açısından menfaatlerinedir. Yapılan tüm işlemlerin ve düzenlenen evrakların hukuksal yönden geçerlidir. Yakın zamanda bir de Emlak Dolandırıcıları türedi. Umut tacirliği yapıp vatandaştan menfaat sağlayıp lüks yaşam sürüyorlar. Mağdur olan vatandaşın da artık işi hakkı ve layıkıyla yapan Emlakçı esnafıma güveni kalmıyor” diye konuştu.

“Korsan emlakçılar 444 0 189’a ihbar edilmeli”
Vatandaşların korsan emlakçılık yapanlara rastlamaları durumunda Maliye Bakanlığına ait  444 0 189 numaralı telefonu arayarak ihbarda bulunmalarını isteyen Erbul, “Korsan emlakçılara itibar edilmemesi gerekir. Bu işi yasal yapmayan korsan emlakçılar devleti milyarlarca lira vergi kaybına uğratıyor. Korsan emlakçılar bu şekilde haksız kazanç elde ettikleri gibi mesleğin itibarını düşürmektedirler. Paraları alıp ortadan kaybolanlar da var. Korsan emlakçılar devlete hiç vergi ödemeden, hiçbir kurumsal hizmet üretmeden, kahve köşelerinde müşteri avına çıkmaktadırlar. Bu yöntemle konut hayali kuran vatandaşların mağdur olması kaçınılmazdır. Bu işi yapan korsan emlakçı sayısı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Korsan emlakçılar 444 0 189’a ihbar edilmelidir. Kayıtsız ekonomi oluşturulmaktadır” şeklinde konuştu.

“Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamaz”
Yetki belgesi bulunmayanların emlakçılık yapabilmesinin mümkün olmadığını bunun yasal olarak da bir suç teşkil ettiğini dile getiren YESO Başkanı Necati Erbul, “Korsanlarla mücadeleyi kim yapacak? Resmî olanla olmayan bir mi olacak? Korsan emlakçılara kim dur diyecek maliye mi? Emniyet mi? Artık biri dur desin. Emlakçı kardeşim sabah gelsin ofisini açsın, Gelen faturaları yatırsın kirasını ödesin, Personel çalıştırsın sigortasını bağ kurunu ödesin maliyeye KDV’sini ödesin aracın yakıtını koysun stopajını vergisini yatırsın artan zamanda da iş yapsın. Peki, işi nasıl yapacak bu kadar korsan varken, Bakkalı manavı kırtasiyecisi camına kiralık satılık afişleriyle donatırlarken. Maliye, Emniyet ve savcılık tarafından tedbirler alınmalıdır. Yetki Belgesi, sertifikası olmayan emlakçılık yapamaz. Tapu müdürlükleri bu şahısları bildirmelidir” dedi.

Editör: TE Bilişim