Türkiye ve dünyadaki  gayrimenkul sektörünün görünümüne ışık tutan “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER’in 1. Çeyrek, 2012” raporuna göre konut kredilerinde Türkiye geneli yılın ilk çeyreği sadece yüzde 2’lik büyüme gözlendi.

 Son 8 ayın en düşük konut kredilerinin kullanıldığı 2012’nin ilk 7 ayında Yalova’daki konut satışlarını gazetemize değerlendiren Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Şen;  haziran itibariyle satışlardan umutlu olduklarını ancak Ortadoğu’daki Arap Baharı ve ramazanın yaz aylarına denk gelmesinin etkisiyle konut talebinde kısmen de olsa daralma yaşandığını söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde, nisan ayı da dahil olmak üzere konut satışlarının Yalova açısından iyi gittiğine işaret eden Adem Şen; ramazan dolayısıyla yaşanan kısmi yavaşlamanın ramazan sonrasında sonbaharla birlikte canlanma göstermesini umduklarını söyledi.

Yalova’da emlak sektöründe faaliyet gösteren emlakçılara da seslenen Adem Şen; emlakçılardan çok farklı fiyatlar vererek müşterileri yanıltmamalarını istedi. Aynı daireye farklı fiyatlar verilmesinin müşterinin kafasında soru işaretleri uyandırdığını ve bu  durumun da satışlara olumsuz yansıdığını belirten Şen, ”Bu doğru bir yaklaşım değil. Emlakçılarımızın ayrıca müşteriye yaklaşımlarında daha dikkatli olmaları gerekiyor.Yeri geldiğinde milyarlık satış yapıyorlar ama emlakçının kılık kıyafeti bakıyorsunuz çobandan farksız. Bütün bunlar da emlak piyasasını olumsuz etkileyebiliyor. Gerekli denetimlerin yapılması gerekiyor bu noktada. Ayrıca bazı illerde uygulandığı gibi sertifikasız emlakçıların da tapuda  iş takibi yapamaması gerekiyor” diyerek emlakçıların yaklaşımlarının da satışlarda etkisi olduğunu vurguladı.

Konut kredi faizleri talebinde 2012’de sınırlı gerileme yaşanmasına karşın ülke genelinde satışlara yansımayan bu olumlu gelişmenin, Yalova’daki konut satışlarına ise olumlu bir yansıma yaptığı gözlendi.

Yalova’nın hızla gelişen ve konut stoğunun artış hızının yüksek olduğu,  en kalabalık ilçesi Çiftlikköy’de yılın ilk 7 ayında toplam 4820 gayrimenkul satışının yapıldığı  belirtildi.

Editör: TE Bilişim