Olası depremlere karşı toplumun hazırlıklı ve bilinçli olmasını sağlamak adına 81 ili kapsayan bir tatbikat gerçekleştirilecek. AFAD Başkanlığı tarafından düzenlenen tatbikatı illerde de AFAD Müdürlükleri koordine edecekler. 12 Kasım 2022 Cumartesi günü saat 18.57’de gerçekleştirilecek olan tatbikata toplumun tüm kesimlerinin katılımının sağlanması için tatbikat gününe kadar çalışmalar da yapılacak. Bu çerçevede Yalova Valisi Muammer Erol da bir genelge yayınladı. Vali Erol’un imzası ile ildeki tüm kurum ve kuruluşlara gönderilen genelgede, “AFAD Başkanlığımız koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri bir araya getirmek, birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve geliştirmek, olası afetlere karşı müdahale etme becerilerini test etme ve kabiliyet geliştirmek, toplumda farkındalık oluşturmak gibi amaçlarla 12 Kasım 1999 Düzce Depreminin yıldönümünde ulusal çapta tatbikat düzenlenecektir.

Bu minvalde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı olan kurum, kuruluş, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin tatbikat hakkında bilgilendirilerek koordinasyonda görevlendirilmelerinin sağlanması. Tatbikatın ülke genelinde amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için tatbikat öncesi, sırası ve sonrasında aşağıda maddeler halinde belirtilen önlemlerin alınması uygun görülmüştür.

Tatbikat 81 ilimiz ve ilçelerimizde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir. Tatbikat 12 Kasım 2022 Cumartesi Günü, saat 18.57’de uygulanacaktır. Tatbikat sırasında Çök-Kapan-Tutun hareketi yapılacaktır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri tatbikat planlaması hakkında il valisini ve vali yardımcılarını, rektörlerini, belediye başkanlarını, ilçe kaymakamlarını, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini, muhtarları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını bilgilendirerek tatbikata davet edecektir.

Tatbikat saatinde tüm öğrenci yurtları, kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları, askeri ve sivil lojmanların tatbikata katılımları sağlanacaktır. Tatbikat saatinde faaliyetine devam eden özel eğitim kurumlarının, ticaret ve sanayi odalarına bağlı sanayi kuruluşlarının, özel tesis ve işletmelerin bilgilendirilerek üretimi aksatmayacak şekilde tatbikata katılması teşvik edilecektir. İl ve ilçelerde mahalle, köy, apartman ve sitelerde ilgili yöneticiler ile görüşülerek vatandaşların tatbikata katılmaya davet edilecektir. İl ve ilçelerde tüm okul yöneticileri ve öğretmenler tatbikat hakkında bilgilendirilecek, öğretmenler Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrencilere anlatarak 11 Kasım 2022 Cuma günü sınıflarında uygulatacak olup, tatbikat saatinde tüm öğrencilerin aileleriyle birlikte evlerinde tatbikata katılmaya davet edecektir. İl ve ilçelerde tüm AFAD gönüllülerine tatbikat gün ve saatinin bilgisi en geç 10 Kasım 2022 tarihine kadar ulaştırılacaktır. İllerimizde Vali veya Vali Yardımcıları öncülüğünde, belirlenen katılımcılar ile öğrenci yurdu, konut, işyeri, apartman-site gibi halka açık, kamu veya özele ait uygun bir yerde Çök-Kapan-Tutun hareketi tatbikat saatinde yapılacaktır” denildi.

Editör: TE Bilişim