Yayınlanan esaslara göre;

“2012-2013 Av Döneminde avlanma, Ege, Batı, Akdeniz, Marmara, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde 18 Ağustos 2012 tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, kara leş kargası, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.

2012-2013 Av Döneminde avına izin verilen diğer av hayvanlarının avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre olup bu süreler içinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbesttir. Ancak yaban domuzu bu avlanma sürelerine ek olarak Salı günleri de yapılabilmektedir. Avına izin verilen av hayvanlarından kuşlar için avcı başına günlük avlanma limitleri; Bıldırcın:10, Üveyik: 8, Karatavuk: 3, Çulluk (orman çulluğu):4, Tahtalı, Sakarmeke, Yaban kazı: 3 er, Suçulluğu (bekasin) :1 er, Kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği: toplam 2, Çil keklik (Bu ava dönemi sadece Erzurum, Erzincan, Yozgat, Kars, Sivas, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Van, Iğdır, Ardahan Elazığ, Muş, Bayburt, Gümüşhane, Tokat, Çankırı ve Bitlis illerinde çil kekliği avı yapılacaktır): 2, Yeşilbaş, Kirik (çamucun), Elmabaş patka, çıkrıkçın: toplam 6. Memeliler için; Yabani tavşan:1, Adatavşanı. Yabana domuzu( bek ve yürüyüş avında avcı başına):2 şer, yaban domuzu(sürek avında avcı başına), (sürekçiler av yapamaz):2, Çakal:1, Tilki: 2 olarak belirlenmiştir.

Birbirlerini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarının, her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamayacağını, ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden, ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve Pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller hariç), av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecektir.

Ava yasak alanlar

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2012-2013 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı Uyarınca; MAK tarafından sınırları belirtilen sahalarda, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve/veya diğer kurumlar tarafından ağaçlandırılmış veya erozyon kontrol çalışması yapılan etrafı çitle çevrilmiş ikaz ve işaret tabelalarıyla belirtilmiş sahalar ile çitle çevrilmiş olmasa dahi üzerinde fidan bulunan sahalarda, Tabii gençleştirme çalışması yapılmakta olan sahalar ile toprak koruma sahalarında, Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, kent ormanlarında, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki karayolları haritasında belirtilen yollarda, Orman içi göletler ile il özel idareleri, büyük şehir belediyeleri ve DSİ tarafından yapılan göletlerde (Manisa-Gölmarmara ve Denizli-Işıklı Göl hariç), Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, Yaban Hayatı Koruma Sahaları, Milli Parklar, Tabiat Parkları, Tabiat Koruma Alanları, Örnek Avlaklar, Yaban Hayvanı Üretme Yerleri ve İstasyonları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahaları, Etrafı hendek veya herhangi bir biçimde çevrilen veya ekilen yerlerde; yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan, avlanmak yasaktır.

 İl, ilçe, belde, köy vb meskun yerlerde ve bu maddenin 1. fıkrasının (ç), (d), (e) ve (f)’de sayılan sahaların sınırlarına 300 metre mesafe içinde avlanmak, kılıfında olmadan açıkta tüfek ve köpekle dolaşmak yasaktır.

Avlanmada Kullanılması ve Bulundurulması Yasak Araçlar

Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar ile ses ve rüzgarla suda hareket eden mühreler hariç hareket kabiliyetine sahip mekanik, elektronik ya da uçurtma şeklindeki mühreler, Ayaktan yakalama tuzak ve kapanları dahil her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz. Kişilerin yakın mesafeyi görme amacıyla kullandıkları el fenerleri hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz.

Motorlu tekne ve benzeri araçlarla avlanılamaz. Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir. Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık basit gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Yaban domuzu avlarında şevrotin fişeği kullanılamaz.

Yasaklanan avlanma usulleri

Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır. Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak, ürünlerini korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri bulunduracaklar Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 57. maddesi kapsamında, ildeki şube müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşunlu fişekler dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar.

Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler. Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretlerini İl Şube Müdürlüklerinin T.C Ziraat Bankası şubelerindeki döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerekmektedir. Merkez Av Komisyonunun Resmi Gazetede yayımlanan 11 sayılı Kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.”

Editör: TE Bilişim