Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’a seslendi. Salman 450 kilometrelik içme suyu altyapısının değişimi için gereken 100 milyon TL’lik kredinin bulunması durumunda, “2019’da kazmayı vurmazsam namerdim” dedi.
Kore’den döner dönmez ayağının tozuyla basın mensupları ile bir araya gelen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yürüyen Köşk’te basın mensupları ile bir araya geldi. Burada gündeme dair soruları yanıtlayan Salman Yalova kamuoyunun en çok merak ettiği içme suyunun sağlıklı olup olmadığı ve asbestli borulardan oluşan içme suyu altyapısının ne zaman değişeceği konularını da cevapladı. Yalova içme suyunun son derece sağlıklı olduğunu belirten Salman, “Bu konudan kimsenin şüphesi olmasın. İçme suyumuz son derece sağlıklı. Altyapımızın eski olduğunu herkes biliyor. 40 yıldır değiştirilmeyen bir ishale hattından bahsediyoruz. Ben göreve geldiğim anda bu konuda ilk girişimi yaptım. 2014 yılında SUKAB’a başvuruda bulundum. İçme suyu altyapısının değiştirilmesi için 2015 yılında ihale yapıldı. Onay ise 3 yıl aranın ardından çıktı. 3 yıl neden beklendiğini bana birileri çıksın açıklasın. Ben buna tepki amaçlı olarak da seçime 1 yıl kala altyapıyı değiştirecek kadar enayi değilim dedim. Buna rağmen buradan AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’a sesleniyorum. Bu altyapının yenilenmesi için 100 milyon TL’ye ihtiyacımız var. 190 milyon bütçesi olan bir belediyenin kendi imkanları ile bunun altından kalkması mümkün değil. Krediyi bulsunlar eğer 2019 yılında kazmayı vurmazsam namerdim” dedi.
“Hizmetin kimin tarafından getirildiği önemli değil”
Yalova’ya hizmet için göreve talip olduğunun bir kez daha hatırlatan Salman, “Ben Yalova’ya hizmetin kimin tarafından getirildiği ile hiç ilgilenmedim. Hizmet söz konusu olduğunda AK Parti ile de MHP’ ile de CHP ile de gerekli yerlere gider girişimlerde bulunurum. Halk bizden hizmet bekliyor” diye konuştu.
“Ağız ishali olmuşsunuz”
Kendisine yöneltilen eleştirileri ise seçim endeksli olarak niteleyen Salman, “Şimdi birileri tutmuş beni bu konu üzerinden vurmaya çalışıyor. Sizde bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını, seçim endeksli olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Siyaset ahlaklı olacak. Birileri ağız ishali olmuş gibi konuşup duruyor. Birinin belediye başkan adayı olma amacı var, diğerinin hezimete uğradığı seçimi kazanıp kendini kurtarma telaşı var. Bunun için benim üzerimden pirim yapmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
Belediye borçlarını azalttım
Yalova Belediyesi borçlarına da değinen Salman, “Ben görevi devraldığım borca dolar bazında baktığımızda, borçları azalttığım görülür. İller Bankası da geçtiğimiz günlerde Yalova Belediyesi’nin borcunun 118 milyon TL olduğunu duyurdu. Bu da yanlış. Zira belediyenin iller bankasına olan borcu 7 milyon 485 bin TL’dir. Bu konuda da adeta bir karalama kampanyası yürütülüyor” dedi.
Panik halindeler
Bütün bu yapılan saldırıların temelinde ise AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde %8 gibi bir farkla önde olmasının yattığını dile getiren Salman, “Onları da haklı görüyorum. Biz kendimizi görmek adına anketler yaptırıyoruz. AK Parti de yaptırıyor. Elbette bizim onların anket sonuçlarından, onların da bizim anket sonuçlarımızdan haberi oluyor. Anket sonuçlarına bakıldığında ise örtüştüğünü görüyoruz. AK Parti anketlerde oy oranımın %8 gibi bir farkla önde olduğunu görünce panikliyor. O zaman da şuursuzca saldırmaya başlıyorlar. AK Parti Vefa Salman gündemli toplantı yaptı. Var mı bunun daha ötesi. Önümü kesmek için saldırıyorlar” diye konuştu.
Salman sözlerine şöyle devam etti, “Ama ne yaparlarsa yapsınlar, halkın bana olan teveccühünün önüne geçemeyecekler. Zira ben koltukla, makamla, mevki ile değişmedim. Ben koltuktan güç alan birisi değilim. Göreve gelmeden önceki Vefa Salman kimse, o koltuğa oturan Vefa Salman da odur. Bir gün görevin bittiğinde de yine sokakta aynı Vefa Salman olarak yürümeyi sürdüreceğim. Biz bu kentte bir birimizin tabutuna omuz vereceğiz. Bir birimizin acısı ile dertlenip, sevinçlerini paylaşacağız. Biz bu kentin insanlarıyız. Beni değiştirmeye bir koltuğun gücü yetmez”
Tuvaletin yapımı Mart ayında başlayacak
Yalova’nın Kardeş Şehri olan Suwon’un belediye başkanının davetlisi olarak Güney Kore’ye giden Yalova Belediye Başkanı Suwon Belediyesi tarafından Doğu Sahil Bandı üzerinde yapılacak olan tuvalet hakkında da bilgiler verdi. Güney Kore’de ciddi bir tuvalet kültürünün olduğunu vurgulayan Salman, “Güney Kore tuvalet konusunda dünyada ki en gelişmiş ülke. Öyle ki tuvalet Güney Kore için bir kültüre dönüşmüş. Dünyada tek tuvalet müzesi Güney Kore de. Tuvaletlerde sıcak ve soğuk su hatta kurutma sistemleri bile var. Bu teknolojileri tuvaletlerine uygulayan ilk ülke Güney Kore’dir. Suwon Belediye Başkanı Yalova ziyaretinde bunları bize anlatmış ve Yalova’da da bu kültüre uygun tuvalet yapmak istediklerini söylemişti. Biz de kabul ettik. Birileri bu konuyu bile sulandırdı. Üstünden polemik üretme çabasına girdi. Suwon’a gittiğimizde bize bu kültürü detaylı bir şekilde aktardılar. Yalova’da yapılacak olan tuvaletin temelini de Mart ayında Suwon’dan gelecek olan bir heyetin katılımı ile atacağız. En geç Temmuz ayında da tamamlanacak ve açılışını gerçekleştireceğiz. Tuvaletin maliyeti ise 200 bin TL’yi bulacak” şeklinde konuştu.
Karşılıklı ilişkiler güçlendirilecek
Suwon’da bulunduğu süre içerisinde sadece sosyal açıdan değil, kültürel ve ekonomik açıdan da işbirliğini güçlendirmenin yollarını aradıklarını belirten Salman, “Suwon ile Yalova arasında ilişkileri güçlendirmek adına bir çok adım attık. Suwon Ticaret Odası ile görüşmeler yaparak Yalova ile Suwon arasında ticari iş ağını nasıl kurabileceğimizi tartıştık. Suwon Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi arasında öğrenci değişimi programını hayata geçirmek için adımlar attık. Suwon’da bulunan Ankara adını Taşıyan bir ortaokul var. O okul ve Yalova’da ki Sevim Göğez Ortaokulu arasında da kardeş şehir bağlantısını kurmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Bu teklif onlardan geldi. Bizde teklifi Sevim Göğez Ortaokulu’na ilettik. 23 Nisan’da Kore’den gelecek bir heyet okulda düzenlenen törenlere katılacak. Burada kardeş okul protokolünü imzalayabiliriz. Ayrıca Suwon’dan Yalova’ya turist çekmek için çaba harcamalıyız. Suwon’da yaşayanlar Türkiye’ye ve özellikle de Yalova’ya gelmeye çok sıcak bakıyorlar. Oradan turist çekebilirsek ilin turizminde ciddi bir hareketlilik yaşanır diye düşünüyorum. Kısacası oraya gittiğimiz de Yalova adına ne kazanım sağlayabilirsek bunu yapmaya çalıştık” diye konuştu.






Editör: TE Bilişim