Kadınlardan mikro kredi projesine büyük rağbet ..

İl Özel İdaresi seminer salonunda yapılan Mikro Kredi Törenine Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Milletvekili Temel Coşkun, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, YTSO Başkanı Celal Özel, Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Rezzan Dikicide katıldı.

 Tören açılış konuşmasını İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atilla Akoğuz’un yapmasıyla. Akoğuz, proje doğrultusunda ilk olarak 40 Bin TL tutarında yardım yapıldığını belirterek, yapılan başvurular sonrasında, 23 yoksul kadına 1 yıl faizsiz geri ödemeli 1500’er TL kredi verildiğini, kredi borcunu ödeyen kişinin bir kez daha kredi almaya hak kazanacağını söyledi.

 

‘100 başvurudan 23’ü kabul edildi’..

Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Rezzan Dikici, proje doğrultusunda kendilerine 100 kadının baş vurduğunu, yapılan elemeler sonrasında sayının bütçe yetersizliğinden 23’e düştüğünü söyledi.

Dikici, “Gerçekleştirdiğimiz bu projenin sonuna geldik. Mikro kredi bir bağış ve bir hibe programı değildir. Devletin yoksullukla mücadele programıdır. Burada önemli olan işgücü olan kadınlarımızın yapacakları işler doğrultusunda önlerini açmak ve bir sermaye ile can suyu vermektir. Mikro kredi ile ilgili bir proje hazırladık ve konu ile detaylı şekilde çalışmalar gerçekleştirdik. Daha sonra Mikro Kredi’nin özünü bilen Vali Esengül Civelek’i ziyaret ederek kendisinden destek istedik. Yaptığımız çalışmaları inceleyen Vali Civelek bizlere yol gösterdi. Daha sonra İl Özel İdaresi bütçesinden bize para ayırdı. Çok kısa sürede Yalova Girişimciler Derneği'ni kurduk ve projemizi hayata geçirdik” Şeklinde konuştu.

‘Kadınların iş hayatına girmesi önemlidi’..

Mikro Kredi Töreni’nde konuşan YTSO Başkanı Celal Özel, 100 başvuru içinden seçilen 23 kadına 1.500’şer TL kredi verilmesi, yoksul ve ev kadınlarının iş hayatına girmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Özel, “Mikro kredi, gelir getirici bir faaliyette bulunmak üzere, başlangıç seviyesinde olan küçük bir sermayedir. Dar gelirli bayanlarımızın gelir sahibi olmaları için etkinli yöntemlerden biridir. Bugün bu desteği almaya hak kazanan 23 kişinin ileride girişimci olarak Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı vergi mükellefleri olarak görmek en büyük arzumuzdur” Dedi.

‘Mikro kredi bir düşünce ve ufuk akımıdır’..

Törende bir konuşma da Milletvekili Temel Coşkun yaptı. Coşkun “Anlamlı ve önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bir düşünce ve ufuk akımı olan mikro kredi kapalı devrenin hayata geçmesidir. Miktarı tartışılabilir fakat anlamı çok fazladır. Projeyi ülke genelinde ilk başlatan Vali Civelek’in bu projeyi Yalova’da devam ettirmesi büyük bir onurdur. Artık kadınımızın sadece evde eşine çocuklarına bakan bir insan olmanın yanı sıra ülkenin ekonomisine önemli katkıda bulunacağına eminiz” dedi.

Mikro Kredi projesinin Türkiye mimarı Civelek..

 Mikro Kredi projesinin Türkiye mimarı Vali Esengül Civelek, “Bugün benim için ve ilim içinde mutluluk verici bir gün. Çünkü 2007’den bu yana uygulamaya konulamamış bir çalışmayı başlatıyoruz. Karşı karşıya kaldıkları ekonomik sosyal zorluklar nedeniyle, yalnız başlarına çocuklarını büyüten, tek başına ailenin geçimini temin etme çabasında olan, ayrıca yoksullukla mücadele eden kadınlarımızın varlığı bilinen bir gerçektir. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürü olduğum dönemde bir vesile New York’ta, kadın yoksulluğunu azaltmak üzere mikro kredi uygulamasını dünyada ilk kez başlatan Muhammed Yunus’u dinleme fırsatım oldu. Bu konuşmadan etkilendikten sonra ülkeme dönüşte ilk fırsatta kadın yoksulluğu ile mücadele alanında çalışmalar gerçekleştirdim. Dönemin Bakanı Nimet Çubukçu’nun imzasıyla birlikte bu uygulamanın 81 ilde hayata geçirilmesini talep ettik. Bu uygulama ile birçok ilde mikro kredi uygulamaları gerçekleştirildi. Binlerce kadınımız dar gelirli kadın olmaktan çıkmış ve kendi kurdukları işlerlerinin mutluğunu yaşadılar. Buda bana gurur verdi” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mikro kredi almaya hak kazanan 23 bayan girişimciyi temsilen Zübeyde Avcı’ya, Vali Esengül Civelek tarafından temsili olarak bir çek verildi. Tören toplu fotoğraf çekildikten sonra sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim