Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdare destekleriyle tesis ettirilen Organik Aronya bahçelerinde 2022 yılı hasat sezonu İlyasköy'de düzenlenen tarla günüyle başladı. Hasat Gününe Vali Muammer Erol, Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Kurum İl Müdürleri, Siyasi Parti ve STK. Temsilcileri, Kooperatif ve Birlik Başkanları, vatandaşlar ve çiftçiler katıldı. Açılış konuşmasını yapan İlyasköy Köy Muhtarı Recep Gülçen, ''Bu organizasyonun düzenlenmesinde vesile olan Yalova Tarım il Müdürlüğüne ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Aronya Hasat Günü çiftçilere hayırlı, uğurlu ve bereketli olması diliyorum'' dedi.

Parıldar, ‘390 dekar alanda aronya üretiyoruz’

Her yıl süregelen bir gelenekle bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz, emeklerimizin meyvesini aldığımız bu güzel ve gururlu güne Yalova Aronyası Hasat Gününe hepiniz hoş geldiniz. Yalova Aronyası Hasat Gününü ilk yıl Merkez ilçemiz Safran köyünde, ikinci yıl Çınarcık İlçemiz Şenköy de, üçüncüsünü ise bugün burada düzenliyoruz. Allah nasip ederse seneye de Altınova ilçemizde bu işi ilk yıldan beri yapan bir üreticimizin bahçesinde düzenlemeyi planlıyoruz. Bu sayede şenliğe dönüşmesini istediğimiz Hasat Günümüzü Yalova’nın her ilçesinde yapmaya devam edeceğiz. Yalova ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip il olması nedeni ile tarım alanları az ama değerlidir. İlimizin tarım parsellerinin yüzde 72,5'i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmektedir. Aronya’da bu ürünlerden birisidir. Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon ile start verilmiştir. Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk Aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadına başladık. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte beklemekteyiz. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir. Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalova’lı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler. Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir. Yalova’da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tarıma geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yalova Aronyası 2021 yılında tescil belgesi aldı’

Yalova’nın ilk Coğrafi İşaretli tarım ürünü olan Yalova Aronyası’nın 24 Haziran 2021’de Tescil belgesi aldığına değinen İl Müdürü Parıldar, “Organik Aronya üretimine ise Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle 2019 yılında 15 çiftçi ile 23 dekar alanda başlanmış olup, 2021 yılında kurulan bahçelerle birlikte 41 çiftçi ve 175 dekara ulaşmıştır. İlk “Organik Sertifikalı” ve “Coğrafi İşaretli” Aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında yapılmıştır. 2022 yılında da Bakanlığımız tarafından onaylanan projeler ile birlikte 60 dekar yeni aronya bahçesi tesis edilecek olup, “Organiğin Hası, Yalova Aronyası” ve “Organik Aronya Üretiminin Desteklenmesi” projeleri ile de organik aronya üretimi 53 çiftçimiz ile 250 dekar üzerine çıkartmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu projelerimize gerek Bakanlığımızdan gerekse Özel İdaremizden kaynak sağlıyoruz. 2017 yılından bugüne aronya için Bakanlığımız tarafından 307 Bin TL, İl Özel İdare tarafından da 241 Bin TL olmak üzere toplam 548 Bin TL destekleme sağlanmıştır. Tüm bu çalışmalarla kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin "24 ayar altını" olarak Yalova’ya kazandırılmıştır. Yalova Aronyası, ilin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir. Aronyanın içeriğindeki antosiyanin maddesinin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp ve damar rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etkilerinin bulunduğunu, hücre yenilemesini sağladığı bilim insanları tarafından belirtmektedir. Aronyanın yaş meyve olarak tüketilmesi yanında kurutularak tüketilmesi kurabiye, yoğurt, pestil, cezerye gibi ürünlerle birlikte kullanımı konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Aronyanın meyve suyu, çay, aronyalı dondurma şeklinde de tüketilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaları ile her geçen gün artan aronya talebinin yanı sıra, üretim alanları da hızla artmaktadır. Aronya üreticilerimizin yakın zamanda açılışı yapılacak olan “Sınırlı Sorumlu Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Gelişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”ni kurarak örgütlenmiş olması sektörü daha güçlü hale getirecektir. Kooperatifimizin kurulmasında emeği geçen tüm üreticilerimize Başkan ve yönetim kurulu nezdinde teşekkürlerimizi sunuyorum. Kooperatif faaliyetlerinde her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim