Büyük depremin birinci yıldönümünde dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından açılışı yapılan park ve anıt, o dönemden bu yana Yalovalıların yeni yaşam alanlarından biri oldu. Depremde Yalova’da hayatını kaybeden 3 bine yakın kişinin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların arasında bulunan fotoğraf sergisi salonu ise, 13 yıl boyunca yalnızca 17 Ağustos’un yıldönümlerinde vatandaşlara açık olmasıyla dikkat çekiyor.

Deprem anıtı tasarım itibariyle geleceği ve yaşamı temsil ediyor, ortasındaki çelik direk ise geceyi, gündüzü ve yılın aylarını simgeliyor. Anıtta yer alan ve deprem döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi ise 365 günde yalnızca 1 gün açık. Yalova’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin, büyük depremi en acı şekliyle yaşayan Yalova’da gezip, deprem gerçeğini akıllarında tutmasını sağlayan tek büyük anıt olan Deprem Anıtı’nın yılda yalnızca 1 gün, o da 17 Ağustos’larda açık olması ise vatandaşlar tarafından sorgulanıyor.

Her yıl, ‘unutmadık, unutturmayacağız’ sloganlarının odak noktası olan anıtın gerçek işlevi olan depremselliği hatırlatması ve gelecek nesillere deprem kültürünü, afete karşı hazırlıklı olma konusunda bizzat Yalova kenti insanlarının duyarlı olması gerektiğini hatırlatma vazifesi de olan bu büyük simgenin yılın her günü ziyaretçilere açık olması gerektiği vurgulanıyor.

 

Editör: TE Bilişim