710 bin ton kapasiteyle kurulmak istenen depolama terminalinin koruma bandı mesafesinin TÜBİTAK Mam tarafından ücretsiz olarak hazırlana rapor doğrultusunda, ÇED raporundaki senaryolara göre 7,5 ve 40 km olarak belirlendiğini hatırlatan Meclis Başkanı Alkış, daha önce üniversiteler tarafından rapor hazırlanması yönünde alınan komisyon kararının da hükümsüz kaldığını, GSM komisyonunun TÜBİTAK raporunu baz alarak gerekli mesafeyi belirlediğini kaydetti.

Konuyla ilgili olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Bahar Doğan, “Burada kimyasalları kullanan başka tesisler de var. Vopak için 40 km bilimsel olarak belirlenmiş. Bunun büyük bir tehlike olduğu ortaya konulmuş. Aynı akrilonitril kimyasalını depolayan başka tesisler var onlar için 1200 metre mesafe belirlenmiş. O zaman biz tehlikedeyiz. Ne kadar tehlikede olduğumuzu bilelim. 

Meclisimizi ve yetkili kişilerin dikkatini çekmek istiyorum. Vopak’takinden fazla kimyasal depolama var orada. O zaman bizim hayatımız tehlikede demektir” diye konuştu. Bu sözleri dinleyen Meclis Başkanı Alkış, “Evet açıklamanızı dinledik. Konunun gündemden düşürülmesini oylatıyorum” diyerek oylamayı yaptırdı ve ardından meclisi kapattı.

 

Editör: TE Bilişim