Aslına uygun olarak restore edilecek olan Rüstem Paşa Camii’nde birkaç gün önce restorasyon çalışmalarına başlayan ekipler, cami çevresini çitlerle çevirerek şantiye alanının güvenliğini sağladı. Yaklaşık olarak bir yıl sürmesi ön görülen restorasyon çalışmaları kapsamında Rüstem Paşa Camii’nin hem dışı hem de içi baştan aşağı orijinalliği korunarak elden geçirilecek.

Ekiplerin yürüttüğü hummalı restorasyon çalışmaları hızla ilerlerken Caminin son cemaat mahfilindeki mini kütüphane kaldırılarak buradaki camekanlar söküldü. Yapının orijinal halindeki son cemaat mahfili camekansız olduğu için bu camekanlar sökülerek caminin girişi açıldı. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Akaygil A.Ş.’ye yaptırılan restorasyon kapsamında, caminin son cemaat mahfilinde bulunan sol taraftaki taş duvarın yıkılarak orijinalinde olduğu gibi ahşap sütun dikilecek.

Ayrıca 17 Ağustos Depremi’nde kaideden üstü yıkılan minarenin taş bölümü de sökülerek daha sağlam bir şekilde aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek.
Caminin iç kısmının da elden geçirileceği restorasyon çalışmaları kapsamında caminin tavanı, pencereleri duvarları ve mihrabı aslına uygun bir şekilde restore edilecek. Tavan ve duvarları raspalanıp eski motiflerin gün yüzüne çıkarılacağı çalışmalarda cami avizesinin de söküleceği ve eski Osmanlı camilerindeki gibi kandilli avizenin yerleştirileceği öğrenildi. 
Editör: TE Bilişim