Yalova Belediyesi eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın sözlerine, "Abartılı rakamlar vererek kafa karıştırmaya devam etmek istiyorlar" dedi. 
Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal ile Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman arasındaki laf dalaşına yaptığı açıklamalarla CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'de eklenmişti. İnce ve Salman'ın laflarına Koçal cephesinden cevap gecikmedi. Koçal Salman ve İnce'nin sözlerine ayrı ayrı cevap vererek, " Sayın Vekil’in hizmet ve icra yönü zayıfsa da lâf ustalığı malûmdur. Dün, Sayın Vefa Tuna ile birlikte yaptığı basın açıklamasında lâf kalabalığının yanı sıra benimle ilgili: 'Koçal çoluk çocuğuna hara lokma yedirdi demedim. Çoluk çocuğuna haram lokma yedirmediğine eminim. Konuyla ilgili bir kuşkumuz yok' demiş. Her ne kadar 2 yıl önce seçim kampanyasını 'Kul Hakkı' sloganıyla ve benim malvarlığımla, ticari birlikteliklerimle ilgili imaj üzerine oturtup, algı yarattıysa da gecikmiş bu beyanı özür kabul ediyorum." dedi.
Koçal belediyenin milyarlarca lira zarara uğratıldığı iddialarının ise kamuoyunun laf kalabalığı ile kafasının karıştırılması çabası olduğunu söyledi. Koçal açıklamasının devamında ise şu sözlere yer verdi, "Ama lâf kalabalığı ile ne anlama geldiğini bilmeden abartılı rakkamlar vererek kafa karıştırmaya devam etmek istiyor. Katrilyon değer biçerek gündeme getirdiği özellikle Karizma, Arbetrum ve diğer konular övünerek anlattığım hizmetlerdir; cevapları ve detayları şöyledir:
1-15 yıl evvel kat karşılığı olarak yaptırdığımız Karizma’nın ihalesi o günün şartlarında yüksek bir oran olan %50 ile verilmiştir. Paylaşım metrekare üzerinden değil, değer üzerinden yapılmış ve Belediye olarak üst katları bilinçli olarak tercih ettik. Metrekare olarak %75’ini almamıza rağmen neden dükkanları almadık diye eleştirildik. O günlerde izah ettiğimiz gerekçeler, siyasi polemik ortamında kulak ardı edilmeye çalışılsa da bugün haklılığımız çok net anlaşılmıştır. Mesela eski binanın altında, sayın Vefa beyin de kiracı olarak çalıştırdığı bir kasap dükkanı vardı ve iyi bilinirdi ki kamu mülkünde kiracı olmak kısa bir süre sonra bedavacı olmak anlamına gelirdi. Yalova’ya sosyal ve ekonomik fayda temin etmek amacıyla dükkan yerine üst katlar alındı ve hangi amaçla kullanılacağı meclis kararı ile belirlendi. Netice olarak; Çağrı merkezi sayesinde 3 bin gencimiz iş sahibi oldu ve binlerce Üniversite öğrencisi sayesinde merkez esnafımız evine ekmek götürüyor. O dönemde yapılan siyasi polemiğe aldırmayıp, doğruyu yaptığımız için bugün gurur duyuyorum.
2-Arbetrum’un Kongre Merkezi ile birlikte 5 yıldızlı Turizm Tesisi yapılması şartı ile yatırımcıya verilmesi de başarı ile yürüttüğüm bir süreçtir. Bu operasyondan beklenen; 2 milyon turist ve yılda asgari 500 milyon dolar kent ekonomisine girdidir. İnanıyorum yıllar sonra haklılığım aynen Karizma’da olduğu gibi anlaşılacaktır. Yıllardır devlet aynı amaçla bedava yer tahsis ederken, başarı ile yürüttüğüm süreç sonucunda Belediye kasasına para girmesini de sağladık. Eğer bedava verseydik, beklediğimiz yatırımların yapılmasından çoktan vazgeçerlerdi. Eğer bu alanı konut ve rant olarak düşünüp değerlendirseydik çok büyük değer elde edilirdi. Çok şükür ki geçen sene Belediyenin İstanbul’dan birileriyle beraber konuta dönüştürme girişimini fark edip, engelledik. 
3-Belediyenin hizmet edebilmek için arsa satışı yaparak kaynak yaratmasının şart olduğunu hep söyledim. Ama iki önşartı var; önce üreteceksin ve değerinin altında satıp peşkeş çekmeyeceksin. Yoksa iflas edersin. Benim dönemimde Belediyeye sattığımız yerlerin tam 3 katı yer kazandırdık ve satış değerleri hep rayicin üzerinde olmuştur.  Ama siz bunun yanlış olduğunu, yer satmayız, sattırmayız diyerek geldiniz. Hiç yer kazandırmadan, benim elde ettiğim arsaların nerdeyse hepsini haraç mezat sattınız. Yani iflasa doğru götürüyorsunuz. Sadece geçen sene 27 trilyonluk benim kazandırdığım arsaların satışını gerçekleştirdiniz. 
4-Sayın Vekil hizmet için vizyon, proje, kaynak ve beceri gerekir. İl ve Belediye başkanının ticari becerileri olmadığı için kavramakta zorlanabilirler. Ama çok şükür siyasete girmeden yani 99 yılından önce ticari olarak kazandığım varlığımdaki azalmayı beyan etmemdeki gerekçe Edebiyat yapmak değil, atılan iftiraların boş olduğunu kanıtlayabilmek içindi. Ama siz de okumamışsınız, çünkü kendi malı olsa satar mıydı, diye sorduğunuz sorunun karşılığını görmemişsiniz. Ama benim satışım ticari iflastan değil, topluma hizmet olarak değerlendirdiğim siyaset yapabilmek içindi"
5-14 yıldır Yalova’nın vekili ve 2 yıldır Belediye Başkanısınız. Tek bir çivi çakmadığınız gibi, Yalova için tek bir proje, fikir veya düşünce geliştirmediniz. İdeolojik bakanlar hizmet beklemeyebilir, ama o koltukları işgal de telafisi mümkün olmayan bedel anlamına geliyor.
6-Ben siyaseti Allah rızası için yaptım. Takdir önce O’nun sonra halkındır. Şükür ki 99 yılında % 24 alarak seçildiğim görevimde halkın takdiri bir sonraki seçimde hep yükselerek devam etti. Sonra sırasıyla %26, %36 ve nihayet % 47. Ama demokrasi bu; % 24 ile kazanıp, %47 ile kaybetmekte olabiliyor.
7-Sayın Vekil, haram lokma yemeyeceğime kuşkunuzun olmadığını beyan etmenizden dolayı tekrar teşekkür ederim. Size de yardımcı olacağını düşündüğüm, iki yıldır Belediyede yenilen kul haklarını kamuoyu ile paylaşmaya başlayacağım, çünkü böylelikle hem Yalova’ya daha fazla zarar verilmesini engellemiş olabiliriz hem de şahıs olarak bu yükün altında ezilmekten kurtulabilirsiniz.
Editör: TE Bilişim