600 bin ton üretim kapasitesi ve 300 bin metrekare alana yayılmış, Yalova’da iki, Çerkezköy’de bir olmak üzere üç fabrikasıyla faaliyet gösteren Ak-Kim, 35. yılını yeni yatırımlarla kutluyor. Ak-Kim son olarak, Cezayirli Adwan şirketiyle bu ülkede Demir-III-Klorür (FeCl3) Tesisi kurmak için anlaşma imzaladı.

 

Bu yıl 15 milyon dolarlık yatırım planlanıyor

 

2012 yılında 15 milyon dolarlık yatırım planladıklarını ve bunun 4 milyon dolarının Ar-Ge’ye yönelik olduğunu açıklayan Ak-Kim Genel Müdürü Fatih Tanverdi, Ar-Ge’nin, 35 yıllık şirket geçmişinde her zaman öne çıkan bir konu olduğunu söyledi. Tanverdi, “Bugüne kadar kendi teknolojimizle sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi birçok kimyasal maddenin üretimini gerçekleştiren ilk Türk kimya şirketiyiz. Şu anda ciromuzun yüzde 1,3’ünü Ar–Ge’ye ayırıyoruz ve bütçemizi her geçen yıl artırıyoruz. 2015’te bütçemizin yüzde 3,5’ini Ar-Ge’ye ayırmayı hedefliyoruz. Bu da 250 milyon dolar bir ciro yapmış olursak 8,5 milyon dolar civarında bir Ar-Ge bütçemiz olacağı anlamına geliyor” diye konuştu. Ak-Kim halen 30 olan Ar-Ge personelinin sayısını 2015’te 60’a çıkarmayı, ayrıca 2014 yılında Akkök bünyesinde ikinci bir Ar-Ge Merkezi kurmak için başvuru yapmayı planlıyor.

 

Tanrıverdi, “Ar-ge’ye verdiğimiz ağırlığı artırıyoruz”

 

Kimya sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının düşük olduğunu ifade eden Tanverdi, “İthal ettiğimiz artı değerli kimyasalları, Türkiye’de üretmenin yollarını bularak cari açığın kapatılmasına katkı yapabiliriz. Ak-Kim’de Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda geçen yıl 80’i aşkın ürün geliştirdik. Gelecekte bu konuya daha da ağırlık vereceğiz. Bu yıl için planlanan 4 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı ile laboratuarlarımız modernize olacak ve akredite edilecek. Bu projemizin, temmuz ayında tamamlanmasını planlıyoruz. Ayrıca yine bu yıl, Ağustos ayında tamamlamayı planladığımız bir Lojistik ve Depolama Merkezi kurma projemiz var. Bu yatırımımızın tutarı da 2,5 milyon dolar civarında” şeklinde konuştu.

 

“2011-2015 Akkim Stratejik Planı’nı uyguluyoruz”

 

Ak-Kim’de 2011-2015 dönemini kapsayan bir Stratejik Planı uygulamaya devam ettiklerini kaydeden Tanverdi, sözlerine şöyle devam etti: “Bu plan uyarınca, temel kimyasallarda bölgeye açılarak; performans kimyasallarında ise çeşitliliği artırarak büyümeyi öngörüyoruz. Yeni pazarlar bularak ve mevcut bulunduğumuz alanlardaki pazar payımızı artırarak, 2015 yılında, 2010’a göre ciromuzu döviz bazında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.”

 

Cezayir’e anahtar teslim Demir-III-Klorür tesisi kurulacak

 

2002 yılından beri yurt dışı firmalara mühendislik hizmetlerinden anahtar teslimi taahhüt hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veren Ak-Kim sahip olduğu know-how ve teknolojileri yurtdışına da ihraç ediyor. Bugüne kadar Ürdün, Pakistan, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yunanistan’da çeşitli klor alkali ve peroksit projeleri hayata geçiren Ak-Kim, mart ayında Cezayirli Adwan şirketiyle yurt dışında ilk kez Demir-III-Klorür (FeCl3) Tesisi kurmak için anlaşma imzaladı. Ak-Kim Genel Müdürü Fatih Tanverdi, bu projenin alınmasında aynı firmaya yaptıkları ve halen montaj faaliyetleri devam eden Klor Alkali Tesisi’ndeki başarılarının etkin bir rol oynadığını söyledi. Ak-Kim Projeler ve Mühendislik Direktörlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek olan FeCl3 projesiyle 30.000 ton/yıl kapasiteli bir tesis kurulacak.

 

2011’de hayata geçirilen projeler

 

Sodyummetabisülfit (SMBS): 26.000 ton/yıl kapasiteli SMBS tesisine ek olarak, 40.000 ton/yıl kapasiteli ikinci bir SMBS tesisi kuruldu. Yeni kurulan tesis ton başına daha az enerji tüketirken, daha iri kristalli mal üretecek şekilde tasarlandı ve 6,3 milyon dolar yatırımla Aralık 2011'de devreye girdi.

 

Hidroklorik asit ve Sodyumhipoklorit’te kapasite artışı

 

Hidroklorik Asit (HCl): Pazarın ihtiyacına yönelik olarak ek iki reaktör montajıyla mevcut kapasite %25 oranında artırıldı. Çalışma, Kasım 2011'de tamamlandı.

Sodyumhipoklorit: Pazarın ihtiyacına yönelik olarak 320 ton/gün olan kapasite 480 ton/gün'e çıkarıldı. Üretim kapasitesinde % 50 artış sağlayan proje Mayıs 2011'de tamamlandı.

 

Klor Alkali depolama kapasitesi yüzde 50 arttı

 

Klor Alkali Depolama Kapasite Artışı: Mevcut kapasiteye ek olarak 300 m3 Sodyumhipoklorit, 300 m3 Hidroklorik asit ve 500 m3 sodyum hidroksit depo tankı montajı yapıldı. Sodyumhipoklorit ve HCl tankları 2011 yılında devreye alındı. Sodyum hidroksit tankı ise 2012 Nisan ayında tamamlandı ve böylece klor alkali depolama kapasitesi % 50 oranında artırıldı.

 

Ar-Ge faaliyetleri sonucu 80' i aşkın yeni ürün palete alındı.Kalite, Çevre ve İSG (ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001) Yönetim Sistem Belgeleri yenilendi. AkKim Çerkezköy Persülfatlar Tesisi’ne ‘Çevre İzni’ belgesi alındı. KAPACHIM /Yunanistan Hidroklorik Asit üretim tesisi projesi fiilen bitirilip teslim edildi.

 

Editör: TE Bilişim