Arboretum satılıyor, kamuoyunda bunun iyi anlaşılması gerekir” dedi. Pehlivan, AKP olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını, bu alanla ilgili plan değişikliklerinde Yalova Çevre Düzeni Planı’na uyulmadığını söyledi.

 

“Onaylanan imar planı hükümsüzdür” iddiası

 

Pehlivan, Belediye meclisinden gizlenerek oylatıldığını iddia ettiği plan değişikliği sonucu 11 Haziran 2012 tarihinde satışı için ihalesi yapılacak olan Arberetum arazisinin 3194 sayılı İmar Kanunu ve Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliği aykırı olarak Belediye Meclisi’nde oylamaya sunulduğunu söyleyerek, “Belediye meclisinin 07.05.2012 tarih ve 110 sayılı kararı ile onaylanan ve 08.05.2012 tarih itibarı ile askı ilanına çıkarılan alanda yapılan imar değişikliğiyle ilgili meclis oturumunda imar planı taslağı, plan notları ve plan açıklama raporu toplantı esnasında mecliste gösterilmeden oylamaya sunulmuştur, bu şekliyle onaylanan imar planı hükümsüzdür” dedi.

 

“Kamu menfaati zarar görecek”

 

Pehlivan plan üzerinde yaptıkları incelemede, bu arazi için belirlenen yükseklik ölçütünün Yalova Çevre Düzeni Planı’nın turistik tesis yüksekliği kısıtına uymadığını, ihale şartnamesinin 17. maddesinde “ …idari mahkemelerde açılacak davaların sonucunda oluşacak plan değişikliğinden belediyemiz sorumlu değildir” maddesi eklenerek ihaleye yeterince güven duyulmayacağından ihaleye katılım yeterli seviyede olamayacağını ve kamu menfaatinin zarar göreceğini, arazinin muhammen satış bedelinin  bin 200 TL olarak tespit edildiğini, bunun aynı bölgede satışı yapılan emsal değerlere göre düşük olduğunu, ihale bedelinin taksitle ödenmesi yolunun açılması değişik çağrışımlar yaptığını söyleyerek, teknik ve hukuki açıdan yasa ve yönetmeliklere aykırılıklar bulunduğunu savundu.

 

“Yatırım yapmak ciddi bir iştir”

 

Pehlivan, “Yalova belediyesinin Yakup bey döneminde yapmış olduğu imar planlarının tamamı idari yargı tarafından iptal edilmiştir, belediye başkanı bunu çok iyi bildiği için ihale şartnamesine özel madde ( 17. madde) koyarak sorumluluğu üzerinden atmaya çalışmaktadır. Yalova belediyesinin bu belediye başkanı döneminde yapmış olduğu işlemler, benzer şekillerde akamete uğramıştır bunlardan İnkılap gemisi, Star iş merkezi, Karizma iş merkezi örnek olarak verilebilir. Yatırım yapmak ciddi ve riskli bir iştir, bizlere düşen yatırımcıya her türlü hukuki ve teknik problemlerden arındırılmış yatırım alanları oluşturmaktır, ancak Yakup bey bu işlemleri böyle düşünmemekte yasa ve yönetmeliklere aykırı planlamalar yaparak; hem yatırımcıyı riske etmeye, hem de doğacak sorumlulukları üzerinden atmaya çalışmaktadır. Bu nedenlerle; Ak parti il teşkilatı olarak Yalova kamuoyuna olan sorumluluğumuz gereği konuyu yargıya götürüyoruz, bunu buradan açıklamayı zaruret olarak görüyorum, gerek belediye açısından gerekse yatırımcılar açısından ileride mağduriyete sebebiyet verecek durumlar ortaya çıkabilir, bu nedenle kamuoyunu buradan bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim