“Gider bütçemizin yüzde 67’si net giderler”

 

Başkan Alkış, 2012 yılı tahmini gider bütçesinin 8 milyon 500 bin TL olduğunu belirterek, “Gelir bütçesi de 8 milyon 500 TL olarak tahmin edildi. Ancak gider bütçesinin yüzde 28’i personel gideri, yüzde 21’i İl Özel İdaresi cari giderleri, yüzde 15’i Milli Eğitim zorunlu katkı payı ve yüzde 2’si zorunlu diğer katkı paylarından meydana geliyor. Yani bütçenin yüzde 67’si bizim kaçınamayacağımız giderler olarak, net gider bütçesinden kesin gidiyor” dedi.

 

“Kendi kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelir sınırlı”

 

Alkış, “Bu paralar giderken, bir yerlerden de gelmiş olması lazım. 2011 gerçekleşen gelir bütçesine baktığımızda 7 milyon 396 bin 640 TL olarak gerçekleşmiş. Bunun yüzde 80’ini ise merkezi hükümetten gelen paralar oluşturuyor. Yani bizim kendi kaynaklarımızla elde ettiğimiz gelir ancak 1 milyon 500 bin TL gibi bir para. Dolayısıyla İl Özel İdaresi’nin bu gelir bütçesiyle planladığı yatırımları yapabilmesi ve kırsala alt yapı hizmeti götürebilmesi için 2 alternatifi kalıyor” diye konuştu. Alkış, “Ya sayın Vali ve sayın milletvekili, bütçe dışında kaynak sağlamak için olağanüstü verecekleri bir gayretle merkezden para aktaracak, ya da İl Özel İdaresi öz gelirlerini arttırmanın bir yolunu bulacak” dedi.

 

“KÖYDES projesi de bir gün sona erecek”

 

2012 yılı bütçesi için KÖYDES projesi kapsamında Yalova İl Özel İdaresi’ne aktarılması düşünülen miktarın 700 bin TL iken, vali ve milletvekilinin çok özel gayretleriyle 2 milyon 125 bin TL’ye çıkarıldığını belirten Alkış, “Böylece İl Özel İdaresi bütçesinden yapamadığımız pek çok şeyi KÖYDES’e merkezden aktarılan paralarla kırsala yol, sulama göleti, köy hizmeti yapabiliyoruz. Ama bu ilelebet devam edecek değil. O yüzden bizim için en önemli şey gelir getirici projeleri İl Özel İdaresi olarak üretmemiz gerekir. Meclis üyelerimiz buna sıcak bakıyor ve destek veriyor. İdare’nin de proje üretmesi ve meclise sunması gerekir. Bu çalışmayı idare yapar, İl Genel Meclisi onaylar. Aksi takdirde, bu böyle gitmez” diye konuştu.

 

“Lojmanlar gelir getirici projeyle değerlendirilebilir”

 

Alkış, “Eğer İl Özel İdaresi kendi öz gelirlerini arttıracak faaliyet projelerini geliştirmezse, KÖYDES’in bitmesi halinde İl Özel İdaresi, sadece memur maaşlarını ödeyebilen sıradan bütçeli bir memur kurumu konumuna düşer. Endişem odur ki, yol yamalarını bile yapacak yatırım gücü bulamaz” diye konuştu. Kendi kaynaklarından faydalanma oranının yüzde 20’lerden yüzde 40’lara çıkarılması gerektiğini ifade eden Alkış, 25 dönümlük bir İl Özel İdaresi arazisinin Termal yolunda bulunduğunu hatırlatarak, “Burasının yeni bir proje ile değerlendirilmesi halinde önemli ve sürekli gelir getirecek bir kaynak elde edilebilir. Bunun çalışmasını idarenin yapması ve meclise sunması halinde meclis üyelerimizin bunu olumlu değerlendireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim