Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yalova'nın Altınova ilçesi tersaneler bölgesinde Kenya Cumhuriyeti inşa edilen Jambo adlı yolcu gemisinin denize indirilme törenine katıldı. Bakan Arslan burada Kenya'nın askeri gemilerini de Türkiye'de üretme teklifinde bulundu.
  Kenya Cumhuriyeti için yaptırılan 84.60 metre boyunda, 18 metre enindeki bin 350 yolcu ve 62 araç taşıma kapasiteli Jumbo adlı yolcu gemisi inşa edildiği Yalova'nın Altınova İlçesinde bulunan Özata Tersanesinde düzenlenen törenle denize indirildi. Tören Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Bakan Arslan tören alanına gelişinde Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ve AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel karşıladı. Her iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından başlayan törenin açılış konuşmasını Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven yaptı. Ataseven, "2008 yılına kadar çok sayıda gemi inşa ettik. Ama denizcilik sektöründeki global kriz bizi başka bir rota belirlemeye itti. Bu süreçte yatırımlarımızı arttırdık. 2015 yılından bu güne kadar 19 gemiyi denize indirdik. Dünyanın en büyük karbon kompozit gemi projesi de tersanemizde yürütülüyor" dedi.
Ataseven'in ardından kürsüye gelen Kenya Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KFS Genel Müdürü Gowa Bakari Hamisi ise, "1937 yılından beri ülkemde feribot hizmetleri veriliyor. Bundan sonra ülkem deniz ulaşımı ile ilgili güncelleme ve yenileme çalışmalarını Türk firmaları ile yapacaktır" diye konuştu.
"Buradaki her gemi indirmede heyecanlanıyorum"
AK parti Yalova Milletvekili, Fikri Demirel de törende bir konuşma yaptı. Altınova'da denize inen her geminin kendisini çok heyecanlandırdığını dile getiren Demirel, "Bu tersanelerin kuruluş aşamasında benimde emeğim var. Dolayısıyla buradan denize indirilen her gemi beni çok heyecanlandırıyor. Bugün bu tersanede 13-14 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörün krizden çıkmasının ardından istihdam edilen işçi sayısının 20 binlere ulaşacağını düşünüyorum" dedi.
" İhracatın büyük bölümü tersanelerden yapılıyor"
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise Yalova'nın 2016 yılında 700 milyon doların üzerinde ihracat rakamı bulunduğuna değinerek, "Yalova'nın ihracatının yarısı gemi ve yan sanayi ihracatıdır. Diğer yarısı ise başka sektörler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu da tersanelerimizin ülkemiz ve ilimiz açısından taşıdığı önemi gözler önüne sermektedir" diye konuştu.
"Bu sektör 500 bin kişinin geçim kaynağı"
Vali Yılmaz'ın ardından kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan gemi inşa sanayinin gelişimine vurgu yaptı. Türkiye'nin tersane sayısını 36'lardan 79'lara çıkardığını belirten Bakan Arslan, "Gemi inşa sektöründe çok güzel şeyler oldu. Yıllık cirosu ekonomik büyüklüğü 2.5 milyar dolar olan bir sektörden bahsediyoruz. Gemi inşa sektöründen bahsediyoruz. Denizcilik rakamlarımız ise bunun çok çok üzerinde. Kaldı ki uluslararası bir sektör olan denizcilik 2008 yılından beri çok ciddi bir global krizin etkisi altında. Buna rağmen sektörü büyütmeye, yol almaya ve istihdam sağlamaya devam ediyor. Bu alanda istihdam rakamlarının çok daha büyük olması hedefimiz.35-36 tersaneden 79 tersaneye çıktık. Amaç çok daha büyük bir istihdam ama dünyadaki krizden kaynaklı olarak bu sektör beklentimiz üzerindeki büyümeyi sağlayamadı. Son yıllarda bir duraksama dönemine geçti. Ama dünyadaki krize rağmen bizim yerimizde saymamız dahi bizim için başarıdır. Altınova Tersaneler bölgesinde sadece direkt istihdam 17 bin kişi. Yan sanayi ve dolaylı istihdamı da düşünürseniz, çok daha büyük. Dolayısıyla tersanelerimizde sağlanan toplam istihdam 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin kişidir. Bu 500 bin kişiye geçim kaynağı demektir. Ama memnuniyetle görüyoruz ki sektör kendisini yeniliyor, geliştiriyor. Çok farklı üretim türleriyle dünyadan daha fazla pay almak adına önemli açılımlar, atılımlar yapıyor" dedi.
"Yıllık 4.5 milyon deadweight ton gemi inşa kapasitemiz var"
  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşmasında gemi inşa sektörüne yönelik yıllık rakamlara da yer verdi. Bakan Arslan, "Bu sektörde son 15 yılda yapılan yatırımın miktarı 2.8 milyar dolar. 585 adet tekne imal yeri var. Yılda 700 bin ton çelik işleme kapasitesine sahibiz. 4.5 milyon deadweight ton gemi inşa etme kapasitesine sahibiz. Yine 2 milyon deadweight ton havuzlama kapasitesine sahip bir ülkeden, bir Türkiye'den bahsediyoruz. 21 milyon deadweight ton yıllık bakım onarım kapasitesi var. Kredi garanti fonu kapsamında 10 firmanın 20 gemisine 255 milyon TL'lik kefalet sağlandı. Yine bu bölge gemi yatırımları 2. bölge teşviklerinden, 5. bölge kapsamına alınarak 5. bölge teşviklerinden yararlanabilir hale getirildi. Gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamına alındı. Türk Eximbank' kaynaklı gemi ihraç projelerine %100 kefalet imkanı sağlandı. Tersanelerimizin yıllardır kangreni imar  problemini de çözdük. Hazineye ödedikleri kira bedelleri de bu sektör üzerinde ciddi bir yüktü onun da cironun binde biri olacak şekilde düzenlenmiş olması sektörü ciddi şekilde rahatlattı. Sektörün kredi bulmak adına yaşadığı sıkıntısını aşmak adına kira sürelerini 49 yıla çıkaran bir düzenleme yaptık. Bu hem sektörün önünün açılabilmesi, hem de sektörün ülkeye daha fazla katma değer oluşturması adına attığımız önemli bir adımdı" diye konuştu.
Kenya'ya askeri gemi yapma teklifi
  Bakan Arslan'ın konuşmasındaki en çarpıcı bölüm ise Kenya'ya askeri gemilerini de Türkiye'de yaptırma çağrısında bulunması oldu. Türkiye'nin bu alandaki tecrübe ve kalitesinden Kenya'nın da yararlanması gerektiğini dile getiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Kenya'ya Türk denizcilik sektörüne güvendikleri, sektörle yaptıkları işbirliği nedeniyle teşekkür ediyoruz. Ama şunu bilsinler ki Türkiye her zaman dünyanın her yanındaki insanları olduğu gibi Afrika'yı, Kenya'yı dost biliyor. Dostlarının her zaman yanında. Dostlarıyla da her zaman işbirliği yapmak istiyor. Bu konuda çok ciddi mesafe kaydettik. Özellikle Kenya'dan gelen misafirlerimize diyorum ki, sadece feribot değil, balıkçı gemisi, römorkör hatta askeri gemilerde Türkiye'nin tecrübesi Türkiye'nin kalitesi dünya çapında tescillenmiştir. Tescilli bu kaliteden elbette ki sizde yararlanın. Bizde ülkeler olarak işbirliği yaparak bunu işbirliği yaparak başka alanlara da yayalım" dedi.     

Konuşmaların ardından geminin denize indiriliş kurdelesini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kenya Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KFS Genel Müdürü Gowa Bakari Hamisi, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ve sektör temsilcileri birlikte kesti. Kızakta kayarak denize indirilen bin 350 yolcu ve 62 araç taşıma kapasiteli Jambo adlı yolcu gemisi Kenya'nın Mombasa Limanına gönderilecek.
Bakan Arslan’dan Altınova Belediyesi’ne ziyaret
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan gemi indirme töreni sonrasında, Altınova Belediyesi’ni de ziyaret etti. Bakan Arslan, yeni belediye binası önünde çiçekle karşılanandı. Belediye personeli ve vatandaşlar tarafından karşılanan Bakan Arslan, herkesle tek tek tokalaşarak hatırlarını sordu. Yeni hizmet binasının ‘hayırlı olması’ dileğinde bulunan Bakan Arslan, beraberindekilerle birlikte başkanlık makamına çıktı. Burada Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral Bakan Arslan’a, belediye kursiyerleri tarafından yapılan 3 boyutlu Esma-ül Hüsna ve Hersek Gölünde Flamingo tablosu hediye ederek, ilçeye verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti. Hersek Gölü’nün önemine değinen Başkan Oral, “Bu gölümüz ve kuşlarımız için Osman Gazi Köprüsü’nün planında değişiklik yaptırdınız. Tersanelerimize her durumda destek oldunuz. Yalova’mıza ve ilçemize birçok eserin kavuşmasına vesile oldunuz. Vatandaşlarımız adına size teşekkür ederim” dedi.
Yalova’da AK Partili Belediye Başkanlarının vatandaşa verdikleri sözlerin büyük birçoğunu yerine getirdiğini ifade eden AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de, “Ancak durmak yok. Çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle 15 Temmuz’da ülkesine, devletine sahip çıkan halkımıza ne yapsak azdır” diye konuştu.
Milletvekili Demirel’in 15 Temmuz tespitinin çok yerinde olduğunu söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “15 Temmuz’dan sonra vatandaşlarımıza olan sorumluluğumuz artmıştır. Ülkesi için devleti için mermilere siper olan halkımız için çok daha fazla çalışmamız gerekir. Yalova’yı ve Altınova’yı çok iyi biliyorum. Yapılanları takip ediyorum. Hizmete katkı sağlayan tüm yöneticilerimizi kutluyorum” dedi.
Bakan Arslan konuşmasının ardından Altınova Belediyesi Anı Defterine duygularını yazıp, imzaladı. Ardından Bakan Arslan, Bakanlık bürokratları ve protokol üyeleri basına kapalı olarak bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Altınova belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Bakan Arslan’a bir de sunum gerçekleştirdi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a Altınova Belediyesi ziyaretinde; Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Altınova Kaymakamı Zafer Engin, Yalova İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, AK Parti Altınova İlçe Başkanı Hasan Zafer, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Esenköy Belediye Başkanı Özer Kaptan, AK Parti yöneticileri, il genel meclis ve belediye meclis üyeleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bürokratları, muhtarlar ve daire amirleri eşlik etti.
Bakan Arslan, Altınova’dan ayrılmadan önce belediye binası önünde belediye personeli, protokol ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.



Editör: TE Bilişim