Ülkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle Gökçe Barajında yaklaşık 45 günlük su kaldı. Yeşil Körfez Su Birliği’nin “Acil Durum Eylem Planı” yanında Belediyelerin de tasarruf tedbirlerini alması, bu tedbirler kapsamında şebeke suyuyla park, bahçe sulamalarının ve yol yıkamalarının durdurulması, halı yıkama ve taşıt yıkama istasyonlarında şebeke suyunun kullanılmaması konusunda gerekli kontrollerin yapılması ve vatandaşlarımızın su tasarrufu yapmaları gerekmektedir. İklim koşullarının aynı şekilde devam etmesi durumunda Yeşil Körfez Su Birliği tarafından yakın zamanda belli aralıklarla su kesintisi uygulaması yapılacaktır. Çınarcık Belediyesi bu dönemde vatandaşlardan gerekli özeni göstermeleri ve aşağıdaki pratik önlemleri yapmaları önemle arz etti. Çınarcık Belediyesinin su tasarruf önlemleri;

*) Ellerinizi yıkarken 20 saniye boyunca suyu açık bırakmayın. Suyu kapatın, 20 saniye sonra tekrar açın.

*) Boş bir sıvı sabun kabına su doldurun, ellerinizi yıkamadan önce biraz su sıkın. Sonra ellerinizi sabunlayın. 20 saniye sonra suyu açıp durulayın.

*) Duş sürenizi 1-2 dakika kısaltın. Böylelikle kişi başına yıllık 5-10 ton arasında su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

*) Evde kaldığınız günlerde bulaşıklarınız biraz artmış olabilir. Bulaşıklarınızı yıkarken suyu açık bırakmayın. Bulaşık makinesinde yıkamanın daha tasarruflu olduğunu unutmayın.

*) Meyve ve sebzeler sürekli akan suyun altında değil, kaptaki bir su içinde yıkanabilir. Bu su, çiçek sulama vb. işlemler için de kullanılabilir.

*) Bulaşık ve çamaşırlar elde yıkama yerine makinede yıkanabilir. (Makine tercihlerinde ise A+ kategorisinde tasarruf sağlayan makineler tercih edilebilir).

*) Araç yıkamalarında, suyu sürekli akıtmak yerine, geri dönüşümü olan otomatik yıkama makineleri tercih edilebilir.

*) Diş fırçalama ve tıraş olma sırasında, sular boşa akıtılmamalıdır.

*) Bahçe sulamalarında, özellikle buharlaşmanın etkisini azaltmak için sabahın erken saatleri ya da akşamın geç saatleri tercih edilebilir.

*) Dahili tesisatlarda su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

*) Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.

*) Bulaşık ve çamaşırlar, makineler dolduğu zamanlarda yıkanmalı ve ekonomik modlar tercih edilmelidir.

*) Sifonlar, gerektiği kadar çekilmeli, küçük rezervuarı olan ürünler tercih edilmelidir. Şayet bu da mümkün değilse, rezervuarlar içerisine 1 litrelik şişe konulabilir, her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlanabilir.

Vatandaşlarımızın uygulayacağı bu kısa tedbirler için şimdiden teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim