Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, başkan yardımcıları Birol Önderoğlu ve Muhammed Sarıoğlu ile birlikte ilk kez düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta eski başkan Celal Özel’in basın toplantısındaki açıklamaları, çekişmeli geçen seçim sürecine ilişkin iddialar ve  YTSO’nun gelecek dönem hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Becan, seçildiğinde ilk açıklaması olan ‘satıldım’ sözünü ise yanlış kullandığını belirterek kırmızı listeden özür diledi. Becan, bir tek Celal Özel’den özür dilemediğini, kendisinden özür beklediğini de sözlerine ekledi.

YTSO seçimlerinde yaşanan sürecin bir nedeninin de TOBB’un seçim sisteminden kaynaklandığına dikkat çeken Becan, “Bu kaos TOBB’un seçim sisteminin yanlışlığının bir sonucu.Sadece Yalova’da değil, bütün Türkiye’de bir sorun” dedi.

“Borcu olan üyeler de oy kullanabilmeli”

Böyle bir seçim sistemi biz işadamlarını çatışmak zorunda bırakıyor” diye konuştu. Borcu olan üyelerin de seçimlerde oy kullanabilmesi gerektiğine dikkat çeken Becan,”Borcu olan üyeler oy kullanamıyor.Odaya üye olan borcu olsun, olmasın tüm üyelerin oy kullanabilmesi gerekir. Bu da birçok söylemleri ortadan kaldıracaktır. Çünkü öyle üye var ki odanın çalışmasından memnun değil bu yüzden aidat ödemiyor. Ama aidatını ödemediği için oyunu kullanarak istediği yönetimi getirme hakkı elinden alınıyor. Bunların değişmesi lazım. Tabi ki tüm bunlar TOBB’un alacağı kararlar ve düzenlemelerle olacak şeyler. Temennimiz bir daha ki seçimlerde bunlar değişirse bu kadar kaos olmasının önüne geçilir.TOBB’dan gerçekleştirmesini istediğim en büyük dileğim bu” dedi.

“Bir hafta Yalova için cehennem gibiydi”

12 yıldır üç dönem boyunca seçime kırmızı listeyle hazırlandığını hatırlatan Becan, “ Renkler kimsenin güdümünde değildir ama bu kırmızı renk bize yapıştı ve çıkmıyor. 1. Seçim döneminde ben gıda grubunu temsilen meclise girdim fakat grup arkadaşlarımın çoğunluğu tutturamadı. 2. Dönem seçimlerde ise çalıştığımız ekip içinde 3 adet başkan adayı vardı. Gruplardan çıkınca bir şekilde gerekeni yapacaktık. Ama o seçimde de maalesef ilk seçim gibi oldu grup arkadaşlarım girdi ben meclise giremedim. Fakat diğer arkadaşlarla çoğunluğu sağlayamadığımız için tek bir kişi etrafında toplanıldı ve hiçbir çalışması emeği olmadığı halde kendisine altın tepsiyle sunuldu. Bu anlamda da mutluyuz geçen dönemde de odanın bir hayli çizgisi değişmiş, kurumsallık yolunda ciddi adımlar atmış ve çok emek sarf edilmiştir. Ben bizden önceki yönetimi tekrar kutluyorum. Benim bu anlamda ters bir söylemim ne geçmişte olmuştur ne de gelecekte olacaktır.Bu seneki seçimlere gelince kırmızı zaten benim 3 dönemdir liderliğini yaptığım bir renkti. Adaylık düşünceme gelince zaten bu yeni bir şey değil 3 dönemdir vardı. Fakat bu seçim öncesi biz konuşurken çalışmaları hep beraber yapacağımızı ve sonunda ikimiz karşı karşıya kalırsak birbirimize saygı duyup destek vereceğimizin sözü verdik. Öncelikle seçimin 9 Mayıs öncesi çalışmalarında oldukça yorucu ve eforlu bir çalışma yaptım. Hem kendi grubuma hem kırmızı listeden diğer arkadaşların gruplarına elimden gelen tüm desteği var gücümle verdim. Onlar da bana destek verdi. Sonuçta 9 Mayıs’ta seçimlerde en zor grupta olan biri olarak 3 başkan adayının yarıştığı gruptan listemle çıkma başarısını açık ara sağladım. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Ben 3 dönemdir seçimle uğraştığım için seçim bahçesinde koltuktan hiç kalkmadan oturarak seçimin alınamayacağını biliyorum. Oysa ben sabah 9’dan akşam 5’e kadar Yalova Lisesi bahçesi önünde hiç oturmadım ayakta durdum sadece hangi gruba oy verirse versin tüm oda üyelerine hoş geldiniz dedim ve özellikle kendi grubumdan gelenleri de tanıdığım için hoş geldin diyerek sarıldım. Eğer üyelerimizin elini sıkmayıp oturmak maharetse bu takdiri de kamuoyuna bırakıyorum” dedi.

9 Mayıs’tan 17 Mayıs’a kadar geçen bir haftalık sürenin Yalova için adeta cehenneme döndüğünü iddia eden Becan, “Evet seçimler 9 Mayıs’ta çok demokratik çok seviyeli çok düzgün oldu. Ama kırmızılarda 3 grup daha kazanmamız işten bile değildi. Eğer lidersen kendini de sorgulaman gerekir. Defalarca düzgün bir toplantı salonunda 3-4 gece toplanıp birbirimizin gruplarına çalışma yapalım dediysem de bunu başaramadım. Benimde bir kez katıldığım içki içilip yemek yenen mekânda müşterilerle beraber maalesef toplantı yaptık. İşte toplantının sonucu avucumuzdaki 3 grup kimi kurayla kimi 3-5 oyla kaybedildi. Zira o bir haftalık süreçte herkes bir şey söyledi. Olaya siyasiler karıştı dendi şu dendi bu dendi. Bunları bence konu yapmaya bile gerek yok. Bizler nasıl birinden oy isterken onun tanıdığını bulup yardımcı olmasını istiyorsak bu durumunda ondan çok bir farkı yok. Eğer seçim sistemi başta söylediğim gibi olsa zaten bu polemiklerin hiçbiri de olmayacaktı. Tabi ki kulisler sürdü bazı arkadaşlar hür iradesini kullandı istediği grubu destekledi ama bazı arkadaşlar iş ilişkilerinden dolayı baskı gördü. Tabi bunlar çok çirkin şeyler ekmek parasıyla uğraşmak kimseye yakışmaz. İnşallah sadece duyumdur gerçeklik payı yoktur” dedi.

9 Mayıs’tan sonraki kulis çalışmalarıyla çoğunluğu sağlamak adına yeminler edildiğini belirten Becan, “Kırmızı rengin dışındaki kazanan meclis üyesi arkadaşlarımdan her gün defalarca telefon alıyordum. Çık aday ol yanındayız. Eğer çıksaydım kırmızı içinde de beni destekleyen arkadaşlarım vardı açık ara yine başkan oluyordum. Bunu bildiğim halde verdiğim tek cevap; “Ne olursa olsun çıkmam arkadaşlarımı yolda bırakmam” oldu. Çıksam da kırmızı liste içinden anlaşarak çıkarım. Kendileriyle birebir defalarca konuştum. Nedenini bilemediğim beni de gruptan çıkmada zorlayan kendilerine bir tepki vardı. Bu tepkinin de azaltılması adına yer değişmemizin gerektiğini kamuoyunun böyle bir baskısı olduğunu anlatmaya çalıştım. Yoksa benim öyle çok koltuk sevdam olsaydı 9 Mayıs seçiminden hemen sonra adaylığımı açıklardım. Böyle bir şey yapmadım. Tam tersine bir basın toplantısında meclis başkan adayınız kim sorusuna bana danışmadan Tahsin Becan diyerek  o kimliği de bana o an yapıştırmış oldu. Kendilerinin saf olduğunu söylüyorlar, bunu da herhalde o saf duygularla yapmıştır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Bana bir telefon açma saygısını bile göstermedi, bunu hak etmedim”

Seçim günü yaşandığını iddia ettiği süreci de basın mensuplarına anlatan Becan, saat 12’ye kadar sürecin normal işlediğini belirterek, “Ancak saat 13 gibi kendileriyle konuştuğumda yönetimi yapmakta zorlandığını söyledi. Ben aynen kendisine şunu söyledim. Sen başkan değil misin git ticaret odasına kapat kapını kendine göre listeni yap. Zaten herkes de Cuma namazına gidecek. Bende saat 2 de yanına gelir son şekline beraber bakarız dedim. Kaldı ki bunu yeni söylemedim 1 ay önce de söylemiştim. Benim yanımda birebir çalışan zor bir grupta 2 başkan adayını devirmemde çok büyük emeği olan şu an bile ayaklarının altında yol yürümekten yaralar olan Kuyumcular Derneği Başkanı Okan Güner’i yönetime yaz dedim. Diğerlerine karışmıyorum dedim.

Nasıl istiyorsan öyle yap dedim  ve ayrıldım. Saat 2 de odaya yanına gittim sadece ikimiz vardık. Morali bozuk biçimde bana yönetimde kaos var dedi. Seçime 2 saat kala yönetim listesi yaparsan kaos olması çok normal tabi . Şöyle bir bakıyım dediğimde Okan Güner dışarıda kaldı dedi.Tüm istediğim bu oldu ve dedi ki sen bana bir fedakarlık daha yap Okan’ı koymayalım bende madem kazanamama riski var madem kaos var ben seni tamamen rahatlatırım. Ben arkadaşımı yarı yolda hiç bırakmadım bırakmam da. Sen beni meclis başkan adayı yazma Okan’ı da yönetime yazma bizi dışarıda bırak düz meclis üyesi yap ama sakın tedirgin olma dedim. Biz 3 arkadaş yine kırmızı oyumuzu emin olman için açık atacağız. Başka bir çözüm bulabiliyorsan da lütfen sen kendin ayarla.Seçime az bir süre kala yanına oturdum seçim başlamak üzereydi listeleri ne yaptınız dedim.

Aldığım tek cevap listeyi hazırladık seçim kuruluna verdik. Cemil Demiryürek meclis başkan adayı dedi ve seçim başladı. Tabi ben orada hangi arkadaşımın meclis başkan adayı olması değil. Beni üzen ve sinirlendiren en büyük desteği verdiğim halde 10 dakika kala bile olsa son durumu bir telefon açıp bana bildirme saygısını bile göstermedi. Ben bunu hak etmemiştim.  O üzüntü ve sinirle o dakika arkadaki diğer listedeki arkadaşlara geri döndüm hala beni destekleyecekseniz adayınızım dedim ve hemen orada liste hazırlandı ve seçime katıldım. Tüm bunlar oda kamera kayıtlarında vardır incelenebilir. Sonuç tek oy farklı kazandım” sözleriyle yaşanan süreci anlattı.

YTSO eski Başkanı Celal Özel’in ‘tokmak bende’ sözlerini de eleştiren Becan, “Burası kendi şirketi değil ki tokmak elinde olsun, ben bu sözlerini çok yadırgadım. Burada 34 meclis üyesi hepsi eşittir ve aynı hakka sahiptir. Hiç kimse kimsenin elemanı falan değildir” diye konuştu.

Celal Özel’in basın toplantısında dile getirdiği ‘TOBB Başkanı sadece benimle görüşür’ sözlerini de eleştiren Tahsin Becan, “Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu sadece benimle görüşür kimseyle görüşmez söylemi de çok yanlıştır. Sayın Hisarcıklıoğlu bildiğim gördüğüm kadarıyla çok mütevazi sevilen ve herkesle görüşen ve yine biliyorum ki meclis üyesi arkadaşlarımızın içinde ailece de görüştüğü kişiler vardır” diye konuştu.

Kırmızı listeden özür diledi…

Seçildikten sonra ilk açıklaması olan ‘satıldım’ sözüyle çok eleştiri alan Becan, o anki atmosfer içerisinde sinirle söylenen bir söz olduğunu belirterek, “Ben zaten özür dileyecektim. Bu sözü belki de söylememem gerekirdi. Ancak o atmosferde stresli ve sinirliyken söylenmiş bir söz. Benim kırmızı listeden olan diğer arkadaşlarla ilgili bir sıkıntım yok. Ben onları onlar beni yarı yolda bırakmadı. Benim sözüm zaten onlara değildi. Kırmızı listedeki o arkadaşlarımın tümünden bu söz için özür diliyorum. Benim kırgınlığım sadece bir kişiye o da eski başkan Celal Özel” diye konuştu.

“Ben de kendisini tanımıyorum”

YTSO Başkanlığı devir teslim töreni yapmak istediklerini ve Celal Özel’i aradığında ben böyle birini tanımıyorum cevabı aldığını ve bunu kamuoyunun takdirine bıraktığını belirten Tahsin Becan “Bundan sonra  benden özür dileyene kadar ben de kendisini tanımıyorum” dedi.Becan “Eski başkan ve yönetim kurulu ile görüş dedim bir devir teslim töreni yapalım. 4 yıllık güzel çalışmalardan dolayı kendilerine teşekkür edelim. Kucaklaşalım. Fakat gelen cevap onlarla görüşmek istemiyorum oldu. O anda şirkette oturuyordum tesadüf Birol Önderoğlu ve Muhammet Sarıoğlu  yanımdaydı. Birol bey bana o senin eski dostun ailece de görüşüyorsun bizzat ara seni kırmaz dedi. Bende aradım cep telefonundan maalesef aldığım cevap ben böyle birini tanımıyorum oldu. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Yine buradan kendilerine emeklerinden dolayı Yalova adına teşekkür ediyorum.Bende Yalova Ticaret ve Sanayi Odası başkanı sıfatıyla Akkök şirketler grubunun tamamını tanıyorum seviyorum sayıyorum ve tüm birim müdürlerinin  her zaman yanında doğru yapılan her şeyi Yalova adına Türkiye adına desteklemeye söz veriyorum. Ama tek bir müdürünüz var ki bana özür borçlu olsa gerek” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim