Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve işadamı Bekir Bilgi’ye tahliye kararı. Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in de aralarında olduğu 3 tutuklu sanık bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Mahkeme heyetinin kararını açıklaması için verilen aranın ardından davaya devam edildi. Mahkeme heyeti, sanıklardan Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve işadamı Bekir Bilgi’nin tahliyesine, Reşat E.'nin tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkemenin ardından Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP Parti Meclisi Üyesi, TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve CHPP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel sürece dair açıklamalarda bulundu.

Salman, ‘Siyasi kararla tutuklu kaldı’

Duruşma sonrasında Adliye Sarayı bahçesinde açıklamada bulunan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, ‘Bugün duruşmanın seyri açısından çok önemli bir gelişme yaşandı. Biliyorsunuz başkan yardımcım Halit Güleç, 19 aydan beri boşu boşuna siyasi bir kararla maalesef tutukluydu. Adalet hani derler ya er ya da geç tecelli eder. Bu biraz çok geç oldu ama bir şekilde adalet şimdilik tecelli etmiş oldu. Devamında da belediye ile ilgili gelişmelerin olmasının çok yakın olduğunu düşünüyorum. Zaten bunun sinyalleri de epey zamandan beri geliyor. Sizlerde kamuoyunda, gerek çeşitli kanallardan gelen duyumlardan alıyorsunuzdur. Bugün beni burada yalnız bırakmayan Bursa Milletvekillerimiz Nurhayat hanıma, Erkan Aydın’a çok teşekkür ediyorum. Bütün parti teşkilatlarımız burada, il başkanımız burada, arkadaşlarımız burada. Bizim için gerçekten duygusal, anlamlı bir o kadar da keyifli oldu. Gelecek arkadaşlarımızla birlikte hep beraber giderek Halit Güleç’i Yalova’ya getireceğiz” dedi.

Kayışoğlu, ‘Geciken adalet, adalet değildir’

Dosyada gerek Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, gerekse diğer yargılanan kişilerle ilgili kuvvetli delil olmadığını ve adalet sisteminin çok ağır işlediğini söyleyen TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Biz hukukçuların ve vatandaşlarımızın özlü sözü vardır adaletle ilgili deriz ki, geciken adalet, adalet değildir. Hele hele belli bir süre için bir göreve seçilmiş kişiler açısından adaletin ağır işlemesi, uzun sürmesi hakikaten telafisi imkansız güç sonuçlara sebebiyet veriyor. Başkanımız sonuçta Yalova halkının iradesiyle seçilmiş ve bu süreç içerisinde belediye başkanlığı görevini yürütmesi gerekirken, maalesef görevinden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırmayı gerektiren hiçbir hukuki altyapı ve dayanakta yoktu. Hala görevine iade edilmiş değil. Evet bugünkü mahkemenin ara kararında verilen başkan yardımcısının tahliyesi önemli. Aynı zamanda dosyadaki gerek başkanımızla ilgili ve diğer bazı yargılanan kişilerle ilgili kuvvetli delil olmadığını, yargılamayı gerektiren hukuki nedenler olmadığını ortaya koymuştur. Ama biz bir an önce bu adaletin siyasi açıdan da tecelli etmesini bekliyoruz. Yalova halkının iradesinin gaspına son verilmesini istiyoruz ve başkanımızın da göreve iadesini bir kez daha talep ediyor, çağrıda bulunuyoruz sayın İçişleri Bakanına. İnanıyoruz ki adalet tecelli edecek evet ama geç kalmasın” şeklinde konuştu.

Gürel, ‘Beklentimiz seçilmiş belediye başkanının da göreve iade edilmesi’

Daha önceki açıklamalarında Yalova’da siyasi bir komedi yaşandığını ve bugün alınan kararla kısmen sevindiklerini belirten CHP Yalova İL Başkanı Mehmet Gürel, “Daha önceki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi Yalova’da siyasi bir komedi yaşanıyor. Bugün kısmen sevindirici bir ara karar alındı. Fakat beklentimiz en kısa zamanda davanın bizim lehimize olması gibi sonuçlandırılması ve seçilmiş belediye başkanının tekrar görevine iade edilmesi. Temennimiz bu ve daha önceki bu suçla alakalı daha önceki yıllara ait soruşturma dosyasının esas görüşülmeye başlanması” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim