Ziraat odası başkanlarından oluşan bir heyet, geçtiğimiz aylarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret ederek, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Yalova, Manisa ve Denizli'de dolu ve fırtınadan zarar gören ürünler hakkında bilgi vermiş, yardım taleplerini iletmişti. Başkan Beşli, bakanlıkla yapılan temaslarda geçtiğimiz Mayıs'ta yaşanan fırtına, ardından gelen dolu sonrasında, Yalova ve Altınova'da etkili olan dolu ve fırtına meyve sebze ve kapalı seraları zarara uğrattığını, fırtınada 2 bin 800, doluda ise 600 sera hasar gördüğünü anlattıklarını, bakanlığın afette en az %30 zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerin olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi kararını verdiğini belirtti.

Beşli, "Tabii afetlere maruz kalan, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi kararı verildi. Bunu çok yerinde buluyorum. Yalova'da pek çok çiftçi bundan faydalanabilecek. %30-%40 oranında Yalovalı çiftçilerin bu borç ertelemesinden yararlanacak olması, Yalovalı çiftçiler için bir nefes alma ve toparlanma imkanı demek. 2013'e kadar erteleme yapılacak" diye konuştu. 
"1 ay içinde başvuru yapılmalı"
Beşli, bakanlığın yeni kararnamesiyle 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandırılan ve kararın yayım tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi ve hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte vadesi 1 yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süre ile ertelendiğini kaydetti. Borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan veya tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek ve tüzel kişi üreticiler, bugünden itibaren 1 ay içinde, kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/ hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bugünden itibaren 1 yıllık süre içinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren 1 ay içinde Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor. Kararname; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Bartın, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerindeki tabii afetleri kapsıyor.
Editör: TE Bilişim