Kurul, TİGEM’in SİT durumunun değerlendirilmesi için yapılan başvuru sonrasında 2012/342 no’lu kararı almış, yapılan ön incelemede herhangi bir olumsuzluk gözlenmemişti.

Heyetin, özellikle TİGEM’deki kampus alanlarının yer alacağı Göztepe Bölgesi’nin batısında incelemelerde bulunduğu, bununla ilgili hazırlanmakta olan raporun ise henüz Yalova’daki idari birimlere tebliğ edilmediği ifade ediliyor.

1952 Kazısında Neolitik Dönem Kalıntıları Bulunmuştu

TİGEM arazisi içinde yer alan Göztepe Mevkii’nde, 1952 yılında Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. Nezih Fıratlı ile yardımcısı Rüstem Duyuran tarafından yapılan kazılarda M.Ö. 3. bin yılın ikinci yarısına ait prehistorik iskan kalıntıları ve mezarlar bulunmuş, buluntular sergilenmek üzere İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne gönderilmiş, ancak araştırmaların devamı gelmemişti. Dr. Nezih Fıratlı, bu kazılarla ilgili makalesinde, bu prehistorik yerleşimin birkaç metrekarelik bir alanla sınırlı olmasının düşünülemeyeceğini, tepenin batı yamacında araştırma yapılması halinde daha fazla parçaların bulunabileceğini yazmıştı.

Kurula başvuruda bulunulmuştu

Kurula yapılan başvuruda, bu alanın yerleşime açılmasının arkeologların MÖ 8.000’e kadar tarihlenebileceğini ileri sürdükleri bir yerleşim bölgesinin ve buralarda bulunan buluntuların yok edilmesi anlamına gelebileceği ifade edilmişti. Bunun üzerine kurul, bölgede inceleme yapılması kararını vermişti.

2000 yılında da Göztepe’yi ziyaret eden TAYProject arkeologları, yerleşme yerinin yüzeyinde bulunan çanak çömlekler arasında Fikirtepe benzerlerinin bulunmasından; yerleşmenin en azından, Fikirtepe ile çağdaş Son Neolitik Çağ Kültürü yansıttığının ileri sürülebileceğini ifade ediyor. 1979’da buluntularla ilgilenen Arkeolog Özdoğan’ın Fikirtepe’den de daha eski bir evrenin de var olduğuna dikkat çektiğini ve yanmış sıva parçalarından dal-örgü tipinde kulübelerin olabileceği düşünülebileceği notunu da düşüyorlar.

Belgelere internet üzerinde www.tayproject.org’dan ulaşılabiliyor.

Editör: TE Bilişim