Teşvikiye Beldesi'nde bulunan ve Roma dönemine ait olan 1000 yıllık su kemerleri gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor. Kemerler 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunması gereken tarihi eserler kapsamına alındı. Ancak bugüne kadar bu kemerlerin gün yüzüne çıkartılması ya da turizme kazandırılması için de somut hiçbir adım atılamadı.
Bu konuda zehir zemberek açıklamalarda bulunan Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten de bürokrasiden dert yandı. Nurten, “Teşvikiye içerisinde bulunan su kemerleri, turizm adına yapılabilecek en önemli işlerden birisidir. 12 kilometre su kemerleri bulunuyor. Su kemerlerinin turizme kazandırılması için bir arpa boyu ilerleyemiyorum. Bir bürokrasiyi aşmak neden bu kadar zor. Belediye başkanlığı dönemim bitecek, turizmde nasıl ilerleyeceğiz? Marmaris’in, Bodrum’un olmadığı dönemlerde -70’li -80’li yıllarda Çınarcık vardı. Biz, kendi değerlerimize önem vermesek; bu durumu yüzeysel geçersek ve bürokrasiye de bu kadar takılırsak bir yere varamayız. Su kemerleri olayı çok ciddi bir olay. Yalova çapında değil; Marmara da hatta Türkiye’de de ses getirecek bir olay. Herhangi bir destek yok. Teleferik konusunda da ilgili firmaları getirdik. Etüt yaptırdık. Her türlü yol olumlu. Olumsuz hiçbir şey yok. Firmalar, yap-işlet-devret modeli ile yapmaya hazırlar. Ama bürokrasiyi aşamıyoruz. Bakanlık her defasında evraklar eksik deyip; geri gönderiyor. Artık evrak göndermiyoruz” dedi.
“Hafta sonu 4-5 bin araç geliyor”
Teşvikiye beldesinde bulunan Delmece Yaylası’na da değinen Nurten, “Cumartesi-Pazar günleri bizim oraya 4-5 bin araç geliyor. Giderken, çöp parası adı altında Vali Bey’in de izni ile bir proje yaptık. Yalova ayağa kalktı. Bizi ‘Deli Dumrul’ yaptılar. Ben bu milletin çöpçüsümüyüm? Altınova’dan Armutlu’dan binlerce araç gelecek, turizm adı altında tatilini yapacak. Çöpünü atıp gidecek. Bu konuda kamuoyu bana destek vermedi. Turizm olmasını istiyorsak temiz olması lazım. 25 kilometre dere-ırmak var. Yine bu bölgede turizm yapayım dedim Orman Bakanlığı’ndan otopark için yer talep ettim. Hafta sonları artık Jandarma devreye giriyor; trafiği kesiyor. Araç yoğunluğu o derece oluyor. 3,5 yıl oldu otoparkı açamadık. Açılmıyor; iş yürümüyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim