40 yıllık yorgan ustası olan Bahçekapılı;  bu mesleğe çıraklıkla çocukluktan başladığını yorgancılık mesleğinin de birçok meslek dalı gibi teknolojiye yenik düştüğünü kaydetti. Tekstil sektörünün gelişimine paralel olarak  daha çok hazır yorganların  tercih edilmeye başladığını belirten yorgancı ustası,  “Eskiden evlenecek genç kızların çeyizinde el işi çeşit çeşit işlemeli yorganlar başı çekerdi. Günümüzde artık teknolojinin ilerlemesi, insanların çalışma hayatına daha fazla yönelmesi sonucu bakımı daha kolay olan hazır yorganlara yönelmesiyle bizim meslek de gerilemeye başladı.” diye konuştu,

Yorgancılık mesleğini yapan artık çok  az insan kaldığını belirten Yalovalı yorgancı ustası Süleyman Bahçekapılı,  bu işten para kazanmanın çok zorlaştığını  söyledi. Hazır elyaf ve silikon yorganların ucuz olmasına aldanılmaması gerektiğini kaydeden Bahçekapılı, meslekle ilgili olarak yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı : “Hazır yorganlar uygun fiyatlara satılıyor ama bizim diktiğimiz yün yorgan ve yastıklar ömür boyu kullanılabiliyor. Tabii vatandaş ucuz ürüne yönelebiliyor. Bu rekabet bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor. Oysa bizim diktiğimiz yün yorganlar daha sağlıklı. Yün ve pamuklu yorgan daha sağlıklıdır. Ama buna pek bakan yok. Herkes bu zamanda bütçesini düşünüyor. Genç kızların olmazsa olmazı el işlemeli, süslemeli yorganlara artık rağbet  yok.”

Yorgancılık mesleğinde artık yetiştirecek genç bulamadıklarından yakınan  yorgancı ustası Bahçekapılı; yakın gelecekte  bu gidişle yorgancılık mesleğinin de kaybolan meslekler arasında yer almasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Yeni neslin bu tür mesleklere rağbet etmediğini dile getiren 40 yıllık yorgancılık ustası Süleyman Bahçekapılı, geleneksel Türk el sanatlarından olan yorgancılığın sabır isteyen bir iş olduğunu, gençlerin daha çabuk öğrenilen mesleklere rağbet ettiğini belirterek, “Mesleğin yaşatılması  geleneksel kültürümüzün de yaşatılması demek.  Bu açıdan bakarsak mesleğe gereken  ilginin gösterilmesi  gerekir. Devletten artık can çekişen bu tür mesleklere gereken desteğin verilmesini istiyoruz. Bu şartlarda vergi ve sigortamızı kiramızı dahi ödemekte zorluk çekiyoruz. Bu şartlarda bu meslek can çekişiyor ve yakında böyle giderse tarih olacak meslekler arasındaki yerini alacak” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim