17 Ağustos 1999 depreminin 13. yıldönümünde Yalova’da anma etkinliklerin halkın duyarsızlığı damgasını vurdu. Sivil toplum örgütü olarak yalnızca Mahalle Afet Gönüllüleri’nin stand açtığı etkinlikler, deprem sonrasında enkazların yığılmasıyla oluşturulan dolgu alandaki 17 Ağustos Parkı ve Deprem Anıtı’nda gerçekleşti. MAG Derneğinin Yalova, Orhangazi ve Gemlik Şubeleri üyelerinin akşam saatlerinde kent meydanından deprem anıtına yaptığı meşaleli yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı. Yürüyüşte yer alan Yalova Platformu gönüllülerinin açtığı “Depremi de Aksa’nın gazını da unutmadık” ve “Çocuklarımızın geleceği için termik santrale hayır” pankartları dikkat çekti. Platform üyeleri, deprem bölgesindeki Yalova’da riskli sanayileri protesto etmek ve 13 yıl önce Aksa’da deprem sonrası yaşanan kimyasal sızıntıyı hatırlatmak, aynı yerde yapılan termik santralin de bölge halkı için risk oluşturduğunu vurgulamak amacıyla yürüyüşe destek verdiklerini söyledi.

Yürüyüşe bisiklet grupları da bisikletleriyle katıldı. Deprem anıtı önüne gelen kafile, burada MAG Derneği Başkanı Sabri Karaçam’ın, “Orada kimse var mı” sorusuna, hep bir ağızdan “MAG burada” diye haykırarak yanıt verdi.

Yürüyüşte “Osman aga” şarkısına tepki

Yüzlerce kişi meşalelerle deprem anıtına doğru ilerlerken Osmanlı Parkı’ndaki halk konserinde çalınan “Osman aga” şarkısının Gazipaşa sahilini adeta inletmesine yürüyüşçülerden tepkiler yükseldi.  Deprem anıtı çevresinde yer alan çay bahçeleri ve kafeteryaların da bu sırada müzik yayını yapması tepki topladı. Gelen tepkiler üzerine müzik yayınına son verildi.

Anıtın yanında yakar top oynadıla 

Bir tarafta hüzün, bir tarafta ise depremin yıldönümünde anma için toplananları kızdıran duyarsız bir eğlence vardı. Deprem anıtının içindeki 13 yıl önceki felaketin fotoğraflarının sergilendiği salon dolup taşarken, anıt çevresindeki insanlar ise eğlenerek kahkahalarla yakar top oynaması vatandaşları çileden çıkardı. Anıtın içinde ise depremden sonra doğan çocukların aileleriyle birlikte 13 yıl öncesinin yıkım fotoğraflarını geziyordu.

Vatandaşlar müzik yayınına tepki gösterdi

Vatandaşlardan da müzik yayınına ilginç yorumlar geldi. Bir vatandaş, “Depremin yıldönümünde böyle müzikli yerlerin çalışmasını kınıyoruz. Olmaması gerekiyordu. Çabuk unutuldu” diye konuştu. Bir başka vatandaş, “Tepkiyle karşıladık ve gerçekten yadırgadık. Her geçen sene unutuluyor. Ne yazık ki olan ölmüşlerimize oluyor. Giden gidiyor, unutuyoruz. Bir dahaki sene hiç bulamayacağız” derken, bir diğeri ise, “Her sene olduğu gibi dini program yapılır, ölmüşlerimizi yadederdik. bu müzik yayınını yadırgadık. Neredeyse dansöz oynatacaklardı. Gerçekten üzüldük” diye konuştu. Bir bayan da, “Ne çabuk unuttuk. Bunun yasının tutulması lazım. Ne canlar gitti burada. Üç tane gelin gitti benim binamdan” dedi. Bir diğer Yalovalı Abdullah Yazıtaş ta, “Bugün 17 Ağustos, depremde kaybettiğimiz insanlarımızı anmak için buraya geldik. Buraya gelirken yolda gördük bütün gazinolardan ve ramazan şenliklerinden müzik yayınları yapılıyor ve Osman aga türküleri yükseliyor. Panellerin yapıldığı insanların ve gençlerin deprem bilinciyle doldurulduğu bir gün olması gerekiyordu. Ve ölülerimize saygı duyduğumuz bir gün olması gerekiyordu. Buna da belediyenin öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Başkan Koçal, kendi elleriyle halka helva dağıttı

Saatler gece 02.30’u gösterdiğinde Yalova Belediyesinin düzenlediği  mevlüt programı başladı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal kendi elleri ile vatandaşlara helva dağıttı. AKP Yalova Millet vekili Temel Coşkun ve Chp grup başkanvekili aynı zamanda Yalova Milletvekili Muharrem İnce’de anma törenlerine katıldı. AKP Yalova milletvekili Temel Coşkun resim sergisini gezerken duygusal anlar yaşadı. Beraberindeki heyete ve gazetecilere deprem gecesindeki bir anısını anlattı. O anın resmini gören Temel Coşkun’un gözleri doldu.  Vekil Coşkun bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için dua etti. Anma töreni sabaha karşı 3:30’da sona erdi.
Editör: TE Bilişim