Türkiye’nin en büyük engelliler federasyonu olan Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu üyesi Biz De Varız Engelliler Derneği 15 kişilik bir ekiple, 24. Ayvalık Uluslararası Engelliler Festivalinde Yalova’yı temsil etti.
BİVED Genel Başkanı ve Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu Disiplin Kurulu Üyesi Ergül Dağcı ve beraberindeki heyetin katıldığı 24. Ayvalık Engelliler Festivaline Damgasını vuran konular ülke gündemindeki Terör ve engelli istihdamı olurken festival açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Çelebi konuşmasında, "Ülkemizin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu şu günlerde, ülkemizdeki tüm engellileri kucaklayan, her türlü sorununu çözmek için uğraşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, terör saldırıları neticesinde engelli kalmış tüm vatandaşlarımıza da kucak açacaktır. Atılan her bomba ve kurşunun ardından ülkede engelli sayısının arttığı unutulmamalıdır. Bu vesile ile ülkemizde yaşadığımız darbe kalkışması ve beraberindeki terör olaylarını şiddetle kınıyor, Şehit olan vatandaşlarımıza, güvenlik güçlerimize Allahtan rahmet, yaralı olanlarımıza da acil şifalar diliyoruz" dedi
Çelebi, artık engellilerin ülke genelindeki binlerce iş sektörünün dışında belediye başkanı, kaymakam, vali, genel müdür konumundaki işlerde de var olması gerektiğini belirterek, bu konuda her türlü özveriyi kendilerine gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ve hükümet yetkililerine teşekkür etti.Bir çok panel ve toplantıya katılma imkanı bulan BİVED ise Türkiye'nin dört bir yanından festival için gelen engellilere Yalova’yı anlatma imkanı buldu.
Engellilerle Belediye arasında araç gerginliği
Ayvalık Festivali'ne katılmak için Yalova Belediyesi'nden araç tahsisi isteyen BİVED kendilerine engelli asansörü bulunan aracın söz verildiğini ancak sonra bundan vaz geçilerek sadece bir minibüs verildiğini belirterek belediyeye tepki gösterdiler. Konuyla ilgili bir açıklama yapan BİVED Başkanı Ergül Dağcı ise, "Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner tarafından önce asansörlü otobüsün ayvalık ulaşımı için BİVED’e tahsis edileceği söylendi. Daha sonra BİVED’e bilgi verme zahmetinde bulunulmadan diğer dernekten gelen 15 kişilik ekibinde aynı araca alınma kararı verildi. Bunu öğrendiğimde  aracın yetmeyeceği gerekçesiyle başka bir araç çıkarılmasını istedim. Uğraşıların ardından Yalova belediyesi asansörlü otobüsün yanında 7 kişilik  rampalı minibüsü tahsis etmeyi kabul etti. Ancak yolculuk sabahı asansörlü otobüsün yerine normal belediye otobüsü gönderildi. Bu da yetmezmiş gibi otobüsün BİVED üyelerini almayacağı ve sadece diğer dernek için tahsis edildiği söylendi. Engelli ve yakınlarından oluşan BİVED’in 15 kişilik ekibi kendilerine sadece 7 kişilik minibüsün verildiğini öğrenince, ve ekibin yarısı dışarıda kalınca gözyaşlarına boğuldu. Verdiğimiz mücadele sonucu ertesi gün kalan yedi kişide aynı minibüsle Ayvalığa getirilse de burukluk yaşandı. Bu olay hem belediyemizin ne kadar ciddiyetsiz bir şekilde yönetildiğinin, hem de engellilere bakış açısının ne olduğunun göstergesidir.  Bu olay benzeri daha bir çok olay yaşanmıştır. Ancak bu bardağı taşıran son damladır. Biz engelliler olarak tüm güçlüklere alışkınız ancak Belediyemizin tahsis ettiği aracı geri alması bir yana bunu bize önceden bildirmemesi yolculuk sabahı böyle bir skandala yol açmıştır. Olaydan önce Altınova belediyesi zaten bize bu yolculuk için bir otobüs tahsis etmiş olmakla birlikte Yalova belediyemizin kararından habersiz olduğumuz için Altınova belediyesinin verdiği aracı kabul etmemiştik. Altınova belediye başkanımız Metin Oral’a duyarlı davranışı ve ciddi belediye anlayışı için teşekkür ediyorum. bu insanların göz yaşları yerde kalmayacak. Eğer Yalova Belediyesi Belediyecilik ciddiyetine sahip değilse bundan sonra biz de yolumuzu buna göre belirleyeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim