Olaylar aynı, ancak Yalova ile Tekirdağ İl Genel Meclislerinin kararları farklı. Tekirdağ’da kurulmak istenen 1532 MW gücündeki termik santralin imar planları, Tekirdağ Valiliği’nin 2.kez görüşülmesi istemiyle Tekirdağ İl Genel Meclisi’ne geldi. Ancak Tekirdağ’da meclis, Yalova’dakinden farklı olarak bu talebi ilk gönderildiğinde olduğu gibi 2 kere görüşüldüğünde de reddetti. 

Tekirdağ ne yaptı, Yalova ne yaptı

Üstelik Tekirdağ Şarköy’de kurulmak istenilen termik santral, Yalova’daki gibi kömür  yakıtı içermiyor, yalnızca doğalgaza dayanıyor. Buna karşın Tekirdağ ve bölgede oluşan halk tepkisi, Yalova’da olmasa bile Tekirdağ’da sonuç verdi. Yalova ise önce nazım ve uygulama imar planları Taşköprü Belediyesi onaylamış, TEMA’nın açtığı dava ile bu planlar iptal edilmiş, ardından bu kez bakanlık resen onaylamış, bununla ilgili iptal davası sürerken, planların Yalova Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi için İl Genel Meclisi’ne konu taşınmıştı. Alt ölçekli planlar yasaya aykırı olarak üst ölçeklilerden önce değiştirilmiş olmasına karşın ve Yalova’da çevre gönüllülerinin ciddi protestolarına, 42 sivil toplum örgütünün ortak tepkisine, partilerin muhalefetine rağmen, yapılan gizli oylamada 1 oy farkla plana işlenmesi kararı çıkmış, aynı kararı Yalova Belediye Meclisi almadığından dolayı ÇevreDüzeni Planı’na işlenmemişti.

Tekirdağ Meclisi duyarlı davrandı

Yalova’da tüm bu süreç yaşanırken ve termik santrale karşı oldukları için antral yapımcısı şirket tarafından 20 bin TL tazminat istemiyle mahkemeye verilen çevrecilerin davası sürerken, Tekirdağlı siyasetçiler ise çok daha naif bir tutum izledi.

Tekirdağ Valiliği, Şarköy’de kurulmak istenilen termik santralin imar planlarının 2 ay önce İl Genel Meclisi’nde görüşülerek red edilmesine rağmen yeniden görüşülmesini istedi. Yerel Meclis talebi bir kez daha oy çokluğu ile reddetti. Şarköy Kızılcaterziköy’de yapılmak istenen doğalgaz çevrim santrali için 5000 ve 1000 ölçekli imar planlarının onaylanması gündemdeydi.  İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Münür Karaevli, bölgedeki sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldıklarını ve yöre halkı imza kampanyaları açtığını ifade ederek, “Bu bölgede çoğunluk santrali istemiyor, bu konu red edilmesine rağmen tekrar gündeme gelme sebebini anlayamıyorum” diye konuştu.

Karaevli, Tekirdağ Valiliğinin onayıyla yeniden gündeme gelen santralin kurulması halinde 1.derece tarım topraklarının ve denizin ekosisteminin yapısının bozulacağını belirtti. Tarım Komisyonu Başkanı Nazmi Duygu da aynı şekilde tavır alarak, ÇED raporunun ne kadar sahte olduğunu ve masa başında hazırlandığını, santral mevkisini inceleyince daha iyi anladığını söyledi. AKP’lilerin grup kararı ile onay vermesi, valiliğin istediği kararın çıkması için yeterli olmadı, CHP, MHP ve DP’lilerin 20 hayır oyu ile talep reddedildi.

 
Editör: TE Bilişim