“Bu sorumsuzluğu anlamak mümkün değil”

Ekim, “Paşakent Mahallesinin başına bela olan, göreni dehşet içinde bırakan taşocağı yetmezmiş gibi, son haftalar içinde bölgede yeni bir taşocağı açma girişimi daha olmuştur. Mevcut ve faal olan taşocağından, Güney Köyünün alt tarafındaki taşocaklarına giden orman yolu üzerinde, takriben 1,5 kilometre mesafede, birbirine oldukça yakın iki taşocağı açma girişiminde bulunulmuştur.

Patlatmalarla yapılan teşebbüsün, mahallemizin batı bölümünde oturanlar canlı tanığıdırlar. Ekte fotoğraflarını sunduğumuz girişim sonucu, büyük ölçekli bir orman tahribatı gerçekleştirilmiştir. Orman alanlarına, sahipsiz mülkmüş gibi, kimi dinamitlerle saldırıyor, kimi de ateşe veriyor. Bu sorumsuzluğu anlamamız mümkün değildir.

“ÇED’i gereksiz görenler er geç hesap verecek”

Ekim, yetkililerin cevaplaması istemiyle bazı sorular da yönelterek, “Bu girişime kim izin vermiştir, neden?  Yazılı izin verildiyse, bunun belgeleri açıklansın. Yok sözlü izinle birileri böylesi keyfi uygulama yapıyorsa, sorumluları açığa çıkarılsın ve yargıya teslim edilsin. Orman alanlarımızı kim ne hakla keyfi uygulamalarla tahrip etmektedir? Ağır suç kapsamına giren bu hareketlerin müsebbibi kimdir, ve nasıl cesaret edebiliyorlar?

İzin verilmiş ve sonra da mahallemizdeki tepkilerin yoğunlaşması nedeniyle vaz geçilmiş ise, bunun da açıklanması gerekmektedir. Kolay yollu orman tahribatlarına izin verenleri de tanımak istiyoruz. Ayrıca da uyarıyoruz: 1996/1997’de bile izin için ÇED süreci çalıştırılırken, bugün bu tür süreçlere dahi gerek görmeyenler, ağır suç işlemektedirler ve kamuoyu bunun hesabını er geç soracaktır.

Savcılarımızı da göreve davet ediyor, yasaların suç saydığı girişimlerin takipçisi olmaya çağırıyoruz. Ormanlarımız tarihin yazmadığı ölçüde ağır bir saldırı altındadır, vebali de ağır olacaktır. On yıllar boyu denizi mahvolmuş Yalovalılar, sıra ormanlarımızı vahşice talan etmeye geldi: Uyanın artık. Ormanlar korunamaz ve elimizden çıkarsa, Yalova her çeşit tabii afete açık bir felaket bölgesine dönüşecektir, biliniz” dedi.
Editör: TE Bilişim