Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli Esenköy ve Armutlu bölgelerinde yapımı devam eden Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) inşası esnasında yüzbinlerce ağacın katledildiğini söyledi. Beşli, “Bu konuda en üst bürokratından, STK’sına kadar sesini çıkartmayan herkes Yalova’ya ihanet içerisindedir” dedi.
Yalova’nın Esenköy ve Armutlu bölgelerini içine alan Karlık ve Delmece yaylalarda Ali Ağaoğlu’na ait şirket tarafından yapımı devam eden RES’ler hızla yükseliyor. Bu konuda yaptığı açıklamalarla bölgede bir doğa katliamı yaşandığını dile getiren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli yine ateş püskürdü. Bölgenin uydu görüntüleri üzerinden takip edildiğini, fotoğraflara bakıldığında ise yüzbinlerce ağacın nasıl katledildiğinin daha net bir şekilde gözlenebildiğini vurgulayan Beşli, “Biz aylardan beri RES’lerin yapıldığı alanlarda bir doğa katliamının yaşandığını dile getiriyoruz. Bu konuda Yalova Valisinden tutunda TEMA’ya ve çevrecilere kadar kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Valilik bahçesindeki bir ağacın sökümü için ayaklanıp ağaçları takibe alan çevreciler yüzbinlerce ağacın katledilmesine neden seyirci kalıyor. Açıkçası Bürokratların daha üst düzey yetkililer tarafından, STK’ların da adını ağzıma almak istemediğim şekilde susturulduğuna inanmaya başladım. Her kim bu konuda ağzını açmıyor, görmezden geliyor, başını diğer tarafa çeviriyorsa bilsin ki Yalova’ya resmen ihanet içerisindedir” dedi.
Esenköy’de heyelan uyarısı
Çınarcık ilçesindeki dağların eteklerinde bulunan zeytin ağaçlarının da zamanında kesildiğini hatırlatan Beşli, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde kimse dillendirmese de en büyük zararı gören noktalardan birisi Esenköy beldesi oldu. Bunun nedeni ise dağların eteklerindeki zeytin bahçelerinin yok edilmesiydi. Şimdi herkesi uyarıyorum. Esenköy heyelan tehdidi altındadır. Orada yağacak kuvvetli bir yağışta meydana gelecek bir heyelan Esenköy’ün büyük bölümünü haritadan siler çok sayıda can kaybına neden olur” dedi.

Editör: TE Bilişim