Yalova Kent Konseyi İklim Değişikliği ve Afet Çalışma Grubunun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir’in de katımıyla gerçekleştirdiği 15 Aralık 2022 tarihli toplantısında, Kılıç Köyü Kavşağı Bağlantı Yolu üzerinde çevremizi, sağlığımızı, can ve mal güvenliğimizi tehdit eden risklere ilişkin olarak görüş alışverişinde bulunuldu.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, “Kılıç Köyü sakinleri tarafından Kent Konseyimize ulaşan şikayetler doğrultusunda İstanbul-İzmir otoyolunun Yalova-İzmit Devlet Yolu üzerinde bulunan Kılıç Köyü Kavşağının ilerisinde yer alan arazide moloz ve hafriyat atıkları olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu araziye dökülen moloz ve hafriyat atıklarının her geçen gün daha da arttığı görülmektedir. Bu durum, Kılıç Köyü ve çevresindeki halkın sağlığı ve çevre temizliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu tehdittin ilgililerce acilen ortadan kaldırılması ve mevcut arazinin daha fazla moloz ve hafriyat atılmasını engelleyecek şekilde çitle çevrilmesi gerekmektedir. Yalova Kent Konseyi olarak bu tehdide sebebiyet veren moloz ve hafriyat atıklarının daha da artmasını önlemek için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını ve 6 ay içerisinde mevcut atıkların ilgililerce kaldırılmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde bu tehdittin ortadan kaldırılması hususunda hukuki girişimlerin başlatılacağını bildirmek istiyoruz.

Diğer önemli bir husus ise Kılıç Köyü Kavşağı Bağlantı Yolunun can ve mal güvenliğine ilişkin oluşturduğu tehdittir. Konu ile ilgili yapılan incelemeler ve görüşmeler sonucu İstanbul-İzmir otoyolunun Yalova-İzmit Devlet Yoluna bağlantısını sağlayan yolun Karayolları ağında bulunmaması ve Karayolları tarafından yaptırılmaması; otoyola giriş çıkış yapan ağır tonajlı araçlar ve trafik yoğunluğu nedeniyle köy yolu standartlarında yapılan yolda sorunlar yaşanmasına neden olduğu, yolu kullanan köylüler ile otoyola giriş-çıkış yapan "transit trafik" için can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edilmiştir. Karayolları tarafından otoyol bağlantı yollarının standart genişlik ve alt yapı özelliklerine uygun olarak; trafik yoğunluğuna uygunluğunun sağlanması, trafik akışının can ve mal güvenliği açısından da uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun trafik akışı sırasında yoldan geçen ağır tonajlı araçların (kamyon, tır vb.) yolun yapısını bozarak yolda çukur ve çökmeler meydana getirmesi sebebiyle yol güzergahında hareket halinde olan araçların kaza yapmasına, araçlarda hasar oluşumuna ve can kaybı yaşanmasına sebebiyet vereceği durumdan anlaşılmaktadır. Dolayısıyla Kılıç Köy yolunu kullanan vatandaşlarımızın ve Yalova-Kılıç Kavşağından otoyola giriş-çıkış yapan sürücülerin yoğun şikayetlerinin önüne geçilmesi, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren mevcut durumun ortadan kaldırılması için konu hakkında gerekli tüm önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu konuda, ilgili yolun karayolları standartlarına uygun şekilde yapımının gerçekleştirilmesi için Karayolları yatırım programına alınmasını ve yolun standartlara uygun olarak yapımının ivedilikle gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Sonuç olarak, yukarıda bahsedilen çevre, sağlık, can ve mal güvenliği açılarından vatandaşlarımız için tehdit oluşturan risklerin ortadan kaldırılması noktasında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca gerekli hassasiyetin gösterilerek gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmasını talep ettiğimizi ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim