Yalova'nın en önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Çiftlikköy'e bağlı Çukurköy'de meyveciliğin sorunları masaya yatırıldı. Köylüler, ürettiklerinin karşılığını alamadıklarını yakınarak sorunlarına çözüm bulunmasını istediler
Yalova'nın en önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Çiftlikköy'e bağlı Çukurköy'de meyveciliğin sorunları masaya yatırıldı. Yalova İl Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar,  beraberinde Şube Müdürleri, Çiftlikköy İlçe Müdürü, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı ve İlçe Müdürlüğü personeliyle birlikte Çukurköy'de çiftçilerle bir araya geldi. Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıca'nın Çukurköy'ün tarımsal yapısı ile ilgili bilgiler vermesinin ardından İl Müdürümüz Suat Parıldar Çukurköylü çiftçilerin sorunlarını yerinde dinlemek üzere kendilerini ziyarete geldiklerini ifade etti. Çiftçiler ise Yalova'nın en çok meyve yetiştiriciliği yapan köylerinden biri olduklarını, son yıllarda değişik olumsuzluklardan dolayı üretimde düşüş yaşadıklarını dile getirerek İl Müdürlüğünden bu düşüşe bir çözüm bulunmasını istediler. Ayrıca köylü olarak ürettiklerini ürettiklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden çiftçiler pazarlama konusunda sıkıntılar yaşadıklarını söylediler. Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı ise Ziraat Odası olarak üzerlerine düşen konularda ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ifade etti. Çiftçilerin dile getirdikleri sorunları dikkatle dinleyen İl Müdürü Parıldar yaptığı değerlendirmede " Notlarımızı aldık. Öne sürdüğünüz sorunlarla ilgili çalışmalara hemen başlıyoruz. Çalışmaların takibini yapacağız. İl ve İlçe Müdürlüğü olarak amacımız sizin üretimden kaynaklanan gelirinizi yukarı çekmek, daha çok kazanmanızı sağlamaktır" dedi.
İl Müdürü Parıldar özellikle meyve hastalık ve zararlılarıyla ilgili çalışmalar başta olmak üzere tarımsal her konuda çiftçi eğitimleri yapacaklarını ve eğitimler sonunda tespit edilen tavsiyelere uyulması halinde gelir ve verim artışı yaşanacağını ifade etti. Çukurköy'ün Hurma yetiştiriciliğine uygun olduğu, 19 dekarlık alan belirlediklerini ve bu alanla ilgili projelerin hazırlandığını, en kısa zamanda uygulayacaklarını söyleyen İl Müdürü Parıldar "Ayrıca Kiraz Yetiştiriciliğiyle ilgili Araştırma Enstitümüzde 2 yeni çeşit geliştirildi. Bu yeni çeşitler yetişme zamanı ve kalite olarak mevcut çeşitlerden daha iyi olduğundan Enstitümüzle birlikte çalışma yaparak köyümüzde alternatif gelir kaynakları oluşturacağız." dedi.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği konusunda çalışma yapacaklarını ayrıca arıcılıkla ilgili olarak üretimin daha da artırılması konusunda eğitim ve destek çalışmalarının yapılacağını ifade eden İl Müdürü "Sulama Projelerine de % 50 hibe desteği veriyoruz. Meyvecilik alanlarında basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması avantajını kaçırmayalım. Genç Çiftçi Projesi kapsamında 3 projeyi hayat geçirdik. Genç çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizi faal hale getirip ürünlerimizi tek elden piyasaya arz ederek gelirimizi artırabiliriz. Bireysel olarak hareket edip küçük kalmaktansa tek ses olup piyasada belirleyici olabiliriz. Beraber karar verdiğimiz konularda birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Bizi burada ağırladığınız için hepinize teşekkür ediyor, kapımızın her zaman sizlere açık olduğunu bilmenizi istiyorum" diye konuştu.
Muhtar Serdar Ulutürk ve Çiftçilerle tekrar görüşmek üzere vedalaşan İl Müdürü ve beraberindeki heyet Çukurköy ziyaretini sona erdirerek köyden ayrıldı.

Editör: TE Bilişim