Platform üyeleri, deprem bölgesindeki Yalova'da riskli sanayileri protesto etmek, 13 yıl önce Aksa'da deprem sonrası yaşanan kimyasal sızıntıyı hatırlatmak ve aynı yerde yapılan kömürlü termik santralin de bölge halkı için risk oluşturduğunu vurgulamak amacıyla yürüyüşe destek verdiklerini bildirdi. 

Ciddi uyarı

Platformdan yapılan açıklamada, "17 Ağustos'ta yaşanan büyük depremde yaşamını kaybedenleri bir kez daha anıyoruz. Deprem sonrasında Yalova'da Aksa fabrikasında yaşanan akrilonitril sızıntısı nedeniyle bölgede hayvanların öldüğünü, tarımsal ürünlerin zarar gördüğünü, fabrika yakınlarında oturan insanlarda zehirlenme belirtileri görüldüğünü, gaz sızıntısının insan hayatını tehdit edici boyutlara ulaşması nedeniyle bölgede 8,5 km’lik bir alanın boşaltıldığını, bu insanların dağlara kaçtığını unutmadık. Şimdi aynı yanıcı, parlayıcı, havayla teması halinde zehirli bir gaza dönüşen, mutajen ve kanserojen akrilonitril kimyasalı aynı yerde 13 yıl öncesine göre çok daha fazla miktarda depolanıyor. Ve yanı başına da kömür yakıtlı termik santral yapıldı. Olası bir afet halinde ve normal şartlarda yangın riski yüksek bu tesisin içinde yangın riski yüksek bir başka tesisin yapılmasının vahim sonuçlara yol açacağına dair tespitler içeren raporlar olmasına rağmen buraya akrilonitril depolarına

150 metre mesafede kömürlü termik santral kuruldu.  Felaketten ders almayan ve önlem almak yerine yeni bir depremde çok büyük zararlara neden olabilecek ölçüsüzce büyümeyi tercih eden anlayışı protesto ediyoruz. 13 yıl sonra Yalova olarak depremi unutmadığımız gibi, yaşanan 6 bin 500 tonluk kimyasal gaz sızıntısı paniğini de unutmadığımızı haykırıyoruz. Fay hattında riskli sanayilerden vazgeçilsin" denildi.   

Editör: TE Bilişim