Yalova kamuoyunun günlerdir bir numaralı gündem maddesi olan Arboretum arazisinin turizm alanına dönüştürülmesi için gerekli itirazda bulunduklarını belirten TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yalova Temsilcilik Başkanı İsmail Hakkı Gültekin, “Bu alanın turizm konut alanına dönüştürüleceğine inanmaktayız. Çevrilmediği takdirde hukuk yollarına başvuracağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz” dedi.
Arboretum arazisi ile ilgili olarak toplumsal birliktelik sağlandığı için bu alanın konuttan turizm alanına dönüştürüleceğine inandıklarının altını çizen Mimarlar Odası Yalova Temsilcilik Başkanı İsmail Hakkı Gültekin, “Bakanlığına itirazımızı yapmış bulunmaktayız. Bu alanla ilgili toplumsal birliktelik sağlandığı için Bakanlığın bu alanı konuttan turizm alanına dönüştüreceğine inanmaktayız, çevrilmediği takdirde hukuk yoluna başvuracağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz.Arsaları alan yatırımcıların, ileride mağdur olmamaları için 1/25.000'likteki plan notunun kaldırılması gerekmektedir. İnşaat alanı katsayısı ve yüksekliği verme yetkisi belediye meclisinde olmalıdır. Geçmişten ders alarak geleceğe karar verirsek, (Vizyon-yatırımcı-kamuoyu) üçgeni en doğru şekilde olacaktır.Tema vakfı onursal başkanı sayın Hayrettin Karaca'nın ''Bu işin doğrusu o arazilerin yeniden Arberotum'a dönüştürülmesi ve Yalova'nın ortak istifadesine kazandırılmasıdır. Yalova olarak gerekirse aramızda para toplayalım ve Ata mirası topraklar üzerinde yaşananlara son verelim'' sözü nerelerden nerelere geldiğimizin en açık ifadesidir. Yalova'nın vizyonunu ve geleceğini Yalova halkı belirlemelidir” dedi.
Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuoyunda son günlerde gündem haline gelen, geçmişte arboretum arazisi (ağaç müzesi) olan alanda planlanan turizm tesislerinin, 1/25.000'likte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konut alanına dönüştürülmesiydi. Geçmişte rahmetli Cengiz Koçal tarafından belediyeye kazandırılan bu arazi önce arberotum (ağaç evi) olarak planlanmış ve sayın Hayrettin Karaca'nın bu alanın ağaçlarla doldurulması için çok büyük katkıları olmuştu. Daha sonraları 2007 yılında 1/25.000'likte bu arazi Yalova'nın geleceği düşünülerek turizm alanına çevrildi. Planlamalarda (Gelecek-vizyon-rant) üçgeni yanyana yer aldığı zaman yanlışlıkları yapmak haline geliyor. 2007 yılında 1/25.000'lik planlarda turizm alanlarında yapılaşma koşulları için aşağıda yazılan plan notu yer alıyordu: Yapılanma Koşulları Otellerde En fazla KAKS (inşaat alanı) : 0.80. Bunun anlamı 1000m2 bir arsada ; 1000*0.80 = 800m2 inşaat alanlı bir yapı yapılabilir. Yapıyı isterseniz 2 katlı yapıp 400m2+400m2=800m2 olarak, isterseniz 4 katlı yapıp kat alanlarını 200m2 tutarak 200m2*4= 800m2 olarak yapabilirsiniz. En fazla yükseklik : 15.50m., asma katlı yapılması durumunda 17.50m. (5 kat) En fazla ifraz (Otel yapılabilecek en küçük arsa) : 4000m2. 1/25.000'lik planlar ve plan notları yapılan çevre düzenleme planlarının anayasasıdır. Alt ölçekli 1/5000 ve 1/1000'lik planlar 1/25.000'likteki şartlara uymak zorundadır. 2012 yılında yapılan 1/25.000'lik planlarda da aynı şartlar bulunmaktadır. Gelecek, vizyon, rant derken 1/25.000'lik plan notları unutulmuş En fazla KAKS (inşaat alanı) : 2
Yani 1000m2 lik bir arsada 2000m2 inşaat alanı verilmiştir. 1/25.000'liklerdeki E=0.80'le elde edilen 800m2 inşaat alanı 2000m2'ye çıkarılmıştır. En fazla yükseklik h=serbest yapılarak (1/25.000'likdeki en fazla yükseklik 17.50m.) yatırımcıya istediği yükseklikte inşaat yapma hakkı verilmiştir. Daha sonra, yapılan planlamanın hatalı olduğu görülmüş, Termal yoluna bakan oteller  E=2 müktesep hak olarak görülmüş (yasaya aykırı olduğu halde) Şehit Ömer Faydalı Caddesi’ne bakan otel arsaları ise 1/25.000'likteki plan notlarına uyulması gerektiği anlaşıldığından, E=0.80, en fazla yükseklik 17.50m. yapılmıştır. İhaleler yapılmış otel arsaları satılmıştır. Yatırımcılar şu anda aldığı arsaların, E=2, h=serbest olduğunu zannetmekte, kendilerince müktesep hak olarak görmektedirler.  1/25.000'lik çevre düzeni planı ve plan notlarına aykırı plan yapmak, kendi aklınca inşaat alanı ve yükseklik verip satmak, arsaları alan yatırımcılara hiç bir zaman müktesep hak vermez. İlerde mağduriyetlere yol açacaktır.Mimarlar Odası olarak, bizi en mutlu eden olay turizm alanı konut alanına dönüştürüldüğü zaman, kamu kurumlarının,siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte hareket ederek bu olaya karşı çıkmaları olmuştur.”(Gelecek-vizyon-rant) olayına Yalova halkı sahip çıkmalıdır. Bizlere ölümü gösterip sıtmaya razı etmemelidirler.Sayın Cengiz Koçal'ın belediyeye kazandırdığı bu arsa, Arberotum (Ağaç Müzesi) olarak değerlendirilseydi Yalova'nın turizmine çok daha büyük katkısı olacağına inananlardandık. Geçmişi anlatmamız gelecekte iyi kararlar vermemizi sağlayacaktır “ dedi.
Editör: TE Bilişim