Yalova Güç Birliği Derneği’nin 1. Olağan Kongresi Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Kongrede başkanlığa İlhami Başkan seçildi. 
Kısa bir süre önce kurulan ve faaliyetlerine kurulduğu günden itibaren hızlı bir şekilde başlayan Yalova Güç Birliği Derneği’nin 1. Olağan Kongresi yapıldı. Kongreye, AK Parti Milletvekili Fikri Demirel, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’ın yanı sıra çok sayıda STK temsilcileri ve vatandaş da katıldı. Kongreye başlamadan önce artan terör olayları nedeni ile şehit olan askerler için saygı duruşu yapıldı.
‘Derneklerin öncelikleri, kentlilik bilinci olmalıdır’.. 
20 yıldır Yalova’da kentlilik bilincinin oluşmadığını ifade eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “Derneğin ilk kongresinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Derneklerde öncelikle gönüllülük esası vardır. Derneklerin en önemli amacı kentlilik bilinci olmasıdır. Yalova’da kentlilik bilinci 20 yıldır henüz oluşmuş değil. Öncelikle bu bilinci Yalova’da oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu. Güç Birliği Derneği’nin bu bilinci oluşturmak için ilk adımı attığını dile getiren Salman, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yalova Güç Birliği Derneği de kentlilik bilincini oluşturmada ilk adımı atmıştır. Haddim olmayarak söylüyorum, Güç Birliği Derneği amaçlarının yanı sıra hedeflerini de belirlemelidir. Mesela Yalova’daki üniversite öğrencilere burs verilebilir. Hangi görüşten olursa olsun Güç Birliği Derneği bünyesinde Yalova için ortak hareket edilebilir.”
Yalova’da en çok sıkıntı yaşanan konunun ortak akıl olduğunu söyleyen AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, “Güç Birliği Derneği’nin Yalova’mıza hayırlar getirmesini diliyorum. Bu derneğin isminden aldığı güç ile Yalova’ya çok katkılar sunacağından eminim. Şunu söylemek istiyorum, Yalova’da en büyük sıkıntı çektiğimiz konu ortak akıldır. Güç Birliği Derneği’nin farklı fikirlere sahip kişileri ortak bir alanda toplayacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu. Vekillik görevi devam ettiği sürece derneğin her zaman yanında olacağını söyleyen Demirel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yalova’nın bir çok yönü var. Sanayi, tarım ve turizm yönünden farklı gruplara hitap eden bir şehirde yaşıyoruz. Buna eğitimi de ekleyebiliriz. Tarım anlamında köylülere gelir elde edilebilecek, farklı alanlar oluşturmalıyız. Bir projeyi geliştirmek, yerel yönetimlerin işidir. Güç Birliği Derneği’nin aldığı ortak kararlar, Yalova’nın hayrına olacaktır. Görevim devam ettiği sürece, Güç Birliği Derneği’nin bir üyesi olarak birlik ve beraberlik içerisinde bu derneğin her zaman yanında olacağıma bilinmesini istiyorum.”
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman bu derneğin yanında olacağını ifade eden YTSO Başkanı Tahsin Becan, “Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak daima bu derneğin yanında olacağıma söz veriyorum. Şu an Türkiye’nin de içinde olduğu duruma bakılırsa, bu gibi derneklere çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. Herkesin birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Becan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hepimizin birlik olması gerekiyor. Yalova yüzde 70’in üzerinde tarım alanına sahip. Bu gibi değerlerin ön plana çıkarılması gerekiyor. Sadece tarım arazisi olarak değil; turizm ve sanayi anlamında da ilerlemek gerekiyor. Yalova’da 14 bin nüfuslu bir devlet üniversitesi var. Eğitime daha da çok katkıda bulunmak için Çiftlikköy tarafında özel bir üniversite kurmayı hedefliyoruz. Olur da becerebilirsek, Yalova’ya bizimde bir katkımız olmuş olacak.”
Yalova’da yapılması planlanan OSB’ler konusunda yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Becan, daha sonra şunları söyledi: “Doğu Marmara illerini kapsayan bir MARKA Ajansı var. Her ay Doğu Marmara illerinin yöneticileri olarak bir araya geliyoruz. Bu toplantılar da en az proje veren il Yalova oluyor. Yalova’da yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgeleri var. OSB’lerin mahkeme süreçleri bittiğinde Yalova’ya çok katkı sağlayacak projeler yapılacak. OSB’ler konusunda da birlikte hareket etmek gerekiyor. Yalova 20 yıldır il oldu ama hala kent bilincini benimseyemedik. Yalova Güç Birliği Derneği ile ortak hareket etmenin bilincinde olacağız. Her anlamda birlikteliğe ihtiyacımız var. Birlikte olduğumuz zaman çözemeyeceğimiz şey yoktur. Bu kongrede görüyorum ki her siyasi görüşten insan bulunuyor.”
Editör: TE Bilişim