Sugörenli 37 yaşındaki Yaşar Kılavuz, özürlü kadrosundan girdiği fabrikada 12 yıl çalıştıktan sonra emekliliğine 2 yıl kala haklarını aradığı için işten çıkarıldı. Dava açarak haklılığını ispatlayan Kılavuz’u fabrika yönetimi işe almadı.

“Aksa özürlü haklarımızı gasp etmek istedi”

Fabrikada çalışırken 6 ayda bir giriş çıkış gösterildiğini ve özlük hakları konusunda özürlü kadrosundakilerin diğer çalışanlardan ayrı tutulduğunu söyleyen Kılavuz, haklarını elde etmek için fabrikaya dava açmış. İki yıl süren davayı kazanan Kılavuz, tazminatı ödenerek işten çıkarılmış. Kılavuz, “Boş sözleşmeye imza atanları işe aldılar, atmayanları ise çıkardılar. Aksa özürlü haklarımızı gasp etmek istedi. Biz de Aksa’yı mahkemeye verdik. Yargıda hakkımızı arayınca bizi kovdular” diyerek yaşadıklarını anlattı.

“Yargı daha ne yapsın işe iademi vermiş”

Mahkeme sürecini anlatan Kılavuz, “2010 yılından beri bu devam ediyor. Sonuç yeni belli oldu.  Tazminat davası açmayı düşünmüyorum. Yargı geriye iademi vermiş. Yargı daha ne yapsın. Geri işe almıyorlar. İki yıldır çalışmıyorum.  İki yıldır maaşlar işlemiyor.  İşten çıkarken tazminat ödediler.  Ben buna rağmen mahkemeye verdim. Mahkeme de geri iade verdi”

“İşten nasıl çıkarıldım?”

İşten nasıl çıkarıldığını anlatan Kılavuz, “Beni şöyle işten çıkardılar, ben çalışırken onları haklarımızı yiyorlar diye mahkemeye verdim. Bizi özürlü kadrosunda diye yazdılar. Özürlü kadrosunda çalışmaktadır diye her hafta sözleşme yapıyorlardı.  Sonra bizde bakanlığa yazı yazdık. Bakanlıktan bize haklarımızı yargıda arayabilirsiniz diye  yazı geldi.  6 ayda bir girip çıkma…Ondan sonra bize baskı yapmaya başladılar. Unkapanı’na yazı yazdık biz. Haklı bular bizi. Geçmiş haklarımdan para aldım. Bana parayı alma dediler. Git mahkemeye davanı geri çek dediler. Onun karşılığında bizi kadroya alacaklar dendi. Ben zaten mahkemeyi kazandım. Mahkemeyi kazanınca öbür arkadaşları kadroya aldılar. Baskı uyguladılar. Kimisi baskıdan dolayı tüm haklarından feragat ettiğine dair kağıt imzaladı. Ondan sonra kadroya alacağız sizi dendi. 16 kişiydik özürlü kadrosundan. Ben imzalamadım. 12 yıl vardı benim emekliliğime. 12 yıl feragat ediyorsun 2 yıla tamah ediyorsun. 12 yılı atıyorsun. Noterde onaylıyor veriyor sana.   12 yılın karşılığına bana vermeyeceklerdi  bana eğer kağıtları imzalasaydım” diye konuştu. Kılavuz, yaşadıklarının başkalarına örnek olmasını istediğini de sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilişim