Hayrettin Karaca’yı vefatının 3. Yıldönümünde rahmetle yad ettik. Toprak Dede’ lakaplı TEMA Vakfının kurucusu Hayrettin Karaca vefatının 3. Yılında TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinlikle Karaca Arboretumda anıldı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç başta olmak üzere Genel Merkezden gelen 40 kişilik grup, Yalova Valisi Muammer Erol ve protokol üyelerinin hazır bulunduğu anma programının ardından Kadıköy Beldesindeki Hayrettin Karaca Parkının açılış programı düzenlendi. Karaca Arboretum’da düzenlenen anma etkinliğinin açılış konuşmasını TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir yaptı. Demir, “Merkezi İstanbul’da bulunan ama kuruluşunun temelleri Yalova’da tamda burada atılan TEMA Vakfı, 1 milyonu aşkın gönüllüsü ile daha yaşanabilir bir gelecek için çalışan STK’dır. Bu vesileyle kurucu ve onursal başkanımız Hayrettin Karaca’nın vefatının 3. Yılında onu rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

İren, ‘Dedem bireye çok önem verirdi’

TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Hayrettin Karaca’nın torunu Yeşne Karaca İren, “Bugün hepimiz için zor bir gün ama bir anlamda hep birlikte bir aradayız ve onun açtığı yolda yürüyoruz. Dedem güzel bir insandı, bilinçli yaşadı. Bireye çok değer veriyordu ve onun kendi değerleri etrafında ürettiği bir anlayış içinde yaşaması gerektiğine katılıyordu. Kendisi bunun en değerli örneğiydi ve bize çok güzel örnek oldu bu anlamda. Karaca Arboretum daha az bilinen bir aşkı burası ona babasından intikal etmiş bataklık olan bir yerdi. Islahlar sonucu önce elma bahçesi sonrada Türkiye’nin ilk özel arboretumu oldu. Onu burada yaşatmaya devam edeceğiz çünkü onu anlatmakla bitiremeyiz” dedi.

Ataç, ‘O bir doğa bilgesiydi’

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Hayrettin Karaca’yı anlatmak o kadar uzun ki bitiremeyiz. Daha dünyanın bile farkında olmadığı 90’lı yılların başında TEMA’yı kurarak gelen tehlikenin ne kadar büyük olduğunu ve bireysel sorumluluklarımızın ne kadar önemli olduğunu bıkmadan usanmadan hep anlattı. Bizde elimizden geleni yapıyoruz ama farkındalık istediğimiz gibi ilerlemiyor. Dönem artık tasarruf ve bilinç dönemi suyumuzu temiz tutmak, toprağımızı korumak zorundayız. Artık kaybedecek 1 metre toprağımız bile yok, sularımız ne yazık ki çok kirli. İyi su oranımız yüzde 17 civarında. Hayrettin bey iyi ki vardınız, iyi ki sizi tanıdık, iyi ki bu dünya sizi gördü. O bir doğa bilgesiydi. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun. Sizi çok seviyoruz” şeklinde konuştu.

Vali Erol, ‘Onun mirasını yaşatmalıyız’

Konuşmaların ardından söz alan Yalova Valisi Muammer Erol, “Bu birlikteliği gönüldenliği fazlasıyla hak eden bilge bir insanın 3. Yıldönümünde bir aradayız. Allah mekanını cennet etsin. Yaptığı iyilik ve güzellik adına neler varsa vesile olacak şekilde önüne çıkarsın diyoruz. Bugüne baktığımızda onun yansımalarını hayatımıza ne kadar aktarırsak oda bizim karımızadır. Buraya ilişkin sorumluluklarımızı noksansız yerine getirmeliyiz. Sadece Hayrettin Karaca’yı anmak yetmez, onun mirasını da yaşatmak durumundayız. Bu mekan kendisinin bir ömür hayreti, mücadelesi sonucu ortaya çıkmış, Türkiye’de bir eşi benzeri olmayan hepimizin gözbebeği bir mekan. İyilik adına güzellik adına en kolayından başlayarak üzerimize düşeni yaparsak inşallah görevimizi de yerine getirmiş oluruz. Hayrettin Karaca için o güzel insan için rahmet dileyelim, mekana cennet olsun” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk tarafından dualar okundu.

Editör: TE Bilişim